Bekräftat: Uppvärmda hav det nya normala

Uppdaterad 2022-02-08 | Publicerad 2022-02-05

Uppvärmda hav är det nya normala.

Det visar en ny studie där förändrade temperaturer i världshaven har kartlagts.
– Det här är ett historiskt faktum, inte ett möjligt framtidsscenario, säger forskaren Kyle van Houtan till Science News.

Det som forskarna har kallat som extrem uppvärmning av världshaven kan i dag anses vara det nya normala.

Nyligen publicerades en studie som har kartlagt temperaturförändringar i världshaven under de senaste 150 åren. År 2019 var 57 procent av världshaven uppvärmda långt över de temperaturer som var vanliga för ett sekel sedan.

Forskarna som ligger bakom studien har undersökt temperaturförändringar i haven månad för månad mellan år 1870 till 2019. Detta för att systematiskt kartlägga var och när extrema temperaturer har uppkommit under varje decennium.

Istället för att jämföra medeltemperaturerna började forskarteamet titta närmare på de mest extrema temperaturerna för varje månad.

”Point of no return”

Genom att undersöka de mest extrema temperaturerna för varje månad, snarare än medeltemperaturen för varje år, går det att få en tydligare översikt över hur haven förändras.

Över tid har fler och fler vattenzoner drabbats av extrema temperaturer.

– Från och med 2014 har alla världshaven nåt “the point of no return”, säger Kyle van Houtan, en av forskarna bakom studien, till Science News.

Sedan 2014 och framåt har över hälften av världshaven påvisat mycket högre temperaturer än de mest extrema temperaturerna både år 1870 och 1919.

 ”Marin värmeböljor” orsakar förödande konsekvenser som svält bland sjöfåglar, döda alger och korallblekning.

Förödande konsekvenser

En så kallad ”marin värmebölja” uppstår när ovanligt höga temperaturer går att uppmäta inom ett avgränsat område i havet under minst fem dagar.

Dessa värmeböljor får i sin tur förödande konsekvenser för ekosystemen i haven.

Svält bland sjöfåglar, döda alger och korallblekning. Men det leder också till stora migrationsvågor bland valar, sköldpaddor och fiskar som är på jakt efter kallare miljöer.

– Studiens resultat pekar mot att de extrema temperaturerna i världshaven nu är de nya normala temperaturerna, säger Kyle van Houtan till Science News.

– Samhällsdebatten kretsar ofta kring möjliga klimatförändringar i framtiden. Men det är redan ett dokumenterat historiskt faktum. Inte ett möjligt framtidsscenario, förklarar han.