Anställd stämmer Tiktok – ”ser våld och övergrepp varje dag”

Publicerad 2022-01-04

Appen Tiktok stäms av den före detta medarbetaren Candie Frazier.

Hon säger att hon skadats psykiskt av att moderera innehållet och att inget stöd erbjuds.

”Tittar på skjutningar, folkmord, barnvåldtäkter, djurplågeri och kannibalism tolv timmar om dagen”.

Candie Frazier slutade på sitt jobb på julafton. Dagen innan hade hon lämnat in en stämningsansökan mot sin uppdragsgivare Tiktok och dess kinesiska ägare ByteDance, rapporterar The Verge.

Fraziers arbetsuppgift har varit att granska och moderera videos som laddas upp på appen och ta bort sådant som inte bör visas.

I stämningsansökan menar Frazier att hon skadads psykiskt av att dag ut och dag in ta del av traumatiserande material. Och att företaget har allvarliga brister när det kommer till att skydda och värna sina anställdas hälsa.

”Sett tusentals extrema våldsdåd”

Varje dag publiceras enorma mängder videos på appen Tiktok som har cirka en miljard användare.

För att ta bort sådant som inte är tillåtet arbetar tusentals personer som moderatorer för Tiktok via deras underleverantör Telus International.

En av dem är Candie Frazier som ägnat tolv timmar per dag med att titta på de videos som läggs upp.

”Jag har sett tusentals extrema och grafiska våldsdåd”, står det i stämningsansökan.

Bland annat masskjutningar, barnvåldtäkter, djurplågeri, kannibalism, mord och folkmord, menar hon.

Ny video var 25:e sekund

Tempot är högt och en moderator tittar på mellan tre och tio videos samtidigt och var 25:e sekund kommer en ny video.

Enligt stämningsansökan som lämnades in den 23 december övervakar Bytedance moderatorernas prestationer noggrant och straffar de som inte hänger med.

Moderatorerna tillåts endast ta en kvarts paus under sina första fyra timmar på dagen. Därefter har de rätt till en kvarts paus varannan timme.

Frazer hävdar att Tiktok och dess partners inte uppnår den arbetsmiljöstandard som finns. Bland annat bör arbetarna ha rätt till fler pauser, psykologiskt stöd och tekniska skyddsåtgärder som möjligheten att sudda eller sänka upplösningen på videos.

Svårt att sova och hemska mardrömmar

Arbetssituationen har resulterat i allvarliga psykologiska men. Bland annat depression, ångest och posttraumatisk stress, menar Candie Frazier.

Enligt stämningsansökan han hon svårt att sova och när hon väl sover har hon hemska mardrömmar.

”Hon ligger vaken på nätterna och spelar upp videos som hon har sett i sitt huvud. Hon har svåra panikattacker.”

”Strävar efter en omsorgsfull miljö”

TikTok säger själva att de inte kommenterar pågående rättsprocesser.

Gällande den generella arbetsmiljön för Tiktoks moderatorer säger Tiktoks presstalesperson Hilary McQuaide till The Verge:

”Vi strävar efter en omsorgsfull miljö för våra anställda och entreprenörer”.

”Våran säkerhetsgrupp samarbetar med tredjepartsföretag kring det viktiga jobb som är att skydda Tiktoks plattform. Vi fortsätter att utveckla flera hälsotjänster så att våra moderatorer känner sig stöttade mentalt och känslomässigt”, säger McQuaide i ett uttalande.

Digital arbetarklass

Innehållsmoderering på Tiktok är ett av många exempel på nya arbeten som skapats i och med digitaliseringen.

Det Frazer gör brukar kallas för ”microwork” eller ”digital labour” och används ofta för att beskriva små repetitiva arbetsuppgifter på det digitala produktionsbandet.

Varje arbetsuppgift tar några sekunder att genomföra, men är inte tillräckligt enkel för att kunna automatiseras och kan inte göras av en algoritm. Exempelvis modereringen på Tiktok som kräver en snabb mänsklig bedömning.

Microjobb används av de flesta stora teknikföretag och sysselsätter tusentals människor världen över. Ofta i utvecklingsländer.

Tech-företagen har kritiserats för detta och vissa hävdar att de driver digitala motsvarigheter till ”Sweatshops” genom microarbeten.

Det då den som jobbar ofta får några öre betalt per genomförd uppgift och barnarbete förekommer. Det är samtidigt inte ovanligt att de som jobbar med digitala microjobb saknar pension, sjukförsäkringar, semester och minimilön.

Följ ämnen i artikeln