Tusentals människor flyr inför slutstriderna i Mosul – IS allt desperatare

Uppdaterad 2017-07-03 | Publicerad 2017-06-24

Omkring 7 000 civila från det IS-kontrollerade området i Mosul i Irak har evakuerats under veckan, enligt statliga medier.

I ett uttalande hävdar Iraks premiärminister att endast dagar återstår innan hela Mosul återtagits – samtidigt ska över 100 000 människor vara instängda i krigszonen som hålls av en allt mer desperat terrorrörelse.

I åtta månader har den irakiska offensiven mot IS i Mosul pågått. Med stöd av en USA-ledd koalition har terrorrörelsens område stadigt krympt i Iraks näst största stad och nu hävdar landets premiärminister Haider al-Abadi att endast dagar återstår innan hela Mosul återtagits.

Regeringsstyrkorna har gjort framryckningar på två huvudgator i västra Mosul. Gatorna korsas i den gamla stadens centrum, och om styrkorna lyckas mötas där har IS-krigarna skurits av i fyra separata fickor.

– Syftet är att öppna vägar för civila så att de ska kunna evakueras. Vi ger dem instruktioner via högtalare när det blir möjligt, säger en talesperson för militären till Reuters.

Hundratals döda

I veckan uppges 7 000 människor ha evakuerats från striderna. Samtidigt ska hundratals ha dött. Bilder på gråtande, skadade och chockade människor som flyr strömmar ut på sociala medier och från nyhetsbyråerna. Under fredagen slog självmordsbombare till mitt bland flyende barn och vuxna i Mosul med flera dödsfall som följd. På en bild från nyhetsbyrån AFP syns hur en blodig flicka vårdas för sina skador på en temporär sjukhusbrits. En annan bild visar en desperat man som förs iväg på ett militärfordon tillsammans med en skadad man.

IS intog staden för tre år sedan

Det var i juni 2014 som IS intog Mosul och hissade flaggan vid al-Nurimoskén. En byggnad som de tidigare i veckan ska ha sprängt när irakiska styrkor närmade sig. IS skyller sprängningen av moskén på USA och uppmanar till hämnd mot västvärlden.

Drygt 100 000 människor tros fortfarande vara instängda i krigszonen som fortfarande hålls av IS. Undernäring, vattenbrist och avsaknad av sjukvård är akuta problem som drabbar civilbefolkningen. Hjälporganisationer uppger att terrorsekten hindrar många människor från att lämna och använder dem som mänskliga sköldar.

”Det här är ännu ett exempel på det fruktansvärda lidande och diskriminerande våld som drabbar civila, inklusive kvinnor och barn”, säger Jonathan Henry för Läkare utan gränser i västra Mosul, enligt Reuters.

Inte bekräftat att ledaren är död

Ryssland har vid ett par tillfällen den senaste tiden påstått att IS ledare Abu Bakr al-Baghdadi med ”hög säkerhet” är död. Men enligt Reuters är påståendena obekräftade. Även om IS drivs ut ur Mosul kommer terrorsekten fortfarande ha kontroll över stora områden i både Irak och Syrien.