Åklagaren: Försökte få sonen att döda styvfar – med soffa

Uppdaterad 2017-06-28 | Publicerad 2017-05-08

Hon ville att sonen skulle släppa en manchestersoffa i huvudet på 42-åringen.

Hon ville att dottern skulle hjälpa till att slå ihjäl honom.

Till slut hittades mannen drunknad.

I dag inleddes rättegången där åklagarna ska bevisa att Arbogakvinnan länge planerat att mörda sin make – för att tjäna pengar.

LIVE-RAPPORTERING direkt från rättegången

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.

I dag inleddes rättegången vid Västmanlands tingsrätt i Västerås mot kvinnan som är misstänkt för ”Sommarstugemorden i Arboga”.

Inför förhandlingarna har mordet och mordförsöket på den 42-åriga kvinnans föräldrar stått i centrum.

Men enligt polisen och åklagarna börjar historien redan 2015.

Då hittades Arbogakvinnans make drunknad vid familjens sommarstuga vid Hjälmarens strand. Den 42-årige mannen hittades död på grunt vatten i början av augusti.

Det var också makens död som den första rättegångsdagen handlade om. Efter en mycket noggrann genomgång av kvinnans ekonomi, där åklagaren vill visa att den åtalade kvinnan behövde pengarna från den livförsäkring hon tecknat på maken, redogjorde åklagaren i sin sakframställan bland annat vad man fått fram om händelserna kvällen före mannens död, och timmarna innan han hittas död i sjön.

Mannen drunknar, säger åklagare Jessica Wenna, mellan klockan 21 och 22 på kvällen den 7 augusti. Åklagaren redogör sedan bland annat för hur kvinnan ringer ett samtal till en anhörig en halvtimme innan hon slår larm om att maken är försvunnen – utan att nämna att något hänt. 25 minuter senare ringer kvinnan 112 och är förtvivlad och gråter. Hela det cirka tio minuter långa samtalet spelas upp för rätten, innan Jessica Wenna övergår till att visa olika sms 42-åringen skickat, bland annat till en anhörig där hon skriver att hon ”borde ha dödat honom”.

”Tappa” soffan

För enligt förundersökningen började alltihop långt tidigare. Redan åtta månader före makens död, försökte Arbogakvinnan gång på gång få anhöriga att mörda honom.

Vid en flytt 2014 ska den 42-åriga kvinnan ha bett sin son att släppa en tresitsig manchestersoffa i huvudet på sin styvfar.

Enligt förundersökningen skulle möbeln – som beskrivs som tung – flyttas nerför en trappa och då skulle sonen begå gärningen.

I förhör säger sonen att hans mamma bett honom att se till så att maken gick först nerför trappen.

Då ville hon att sonen på något sätt skulle släppa soffan på maken.

– Att jag bara skulle släppa soffan typ, trycka ner den mot honom, säger sonen i förhör.

Kvinnan säger i förhör att hon ”inte har en aning” om varför hennes son skulle säga så till polisen.

Skylla på ”narkomaner”

Samtidigt misstänks hon också ha bett sin dotter om hjälp med att hitta någon som kan döda maken. Men enligt förundersökningen ska dottern inte ha lytt sin mammas uppmaning.

Då ska 42-åringen i stället ha bett dottern att tillsammans med henne slå ihjäl mannen ute vid familjens sommarstuga. Enligt dotterns vittnesmål sa mamman att de skulle försöka skylla det på ”narkomaner”.

42-åringen nekar i förhören till att det hennes dotter berättat stämmer:

– Nej verkligen inte, jag blir bara så himla chockad, säger kvinnan.

På grund av uppmaningarna till barnen är den 42-åriga mamman nu åtalad för två fall av stämpling till mord på sin make.

Åklagaren hävdar också att hon, när detta inte gick vägen, tog saken i egna händer och mördade sin make, antingen ”ensam eller tillsammans eller i samförstånd med annan eller andra”, som det står i stämningsansökan.

Och det är just mordet på maken som de första dagarna av rättegången kommer att handla om.

Handlade till en lyxmiddag

Det finns fortfarande många oklarheter om vad som hände det aktuella dygnet, fredagen den 7 augusti 2015.

Morgonen därpå hittades mannen död i vattnet, nära bryggan vid samma landställe, där kvinnans pappa nästan exakt ett år senare ska huggas ihjäl.

En märklig omständighet, som polisen gång på gång har återkommit till i förhören med 42-åringen är de stora mängder mat och alkohol som inhandlades samma dag.

42-åringen hävdar i förhören att det bara var hon och maken som skulle åka ut till hennes föräldrars lantställe, för att att fira hans födelsedag.

Men på eftermiddagen handlas det till en riktig lyxmiddag för ett större sällskap.

På hans kort handlar han - eller någon annan som har tillgång till hans kortkod – mat och annat för 1 923 kronor.

Det är ett kilo oxfilé, två kungskrabbeben och rökta räkor, aioli, ost och kex, vindruvor, goda korvar, partyis, groggvirke, snacks och choklad.

"Värsta festen”

En halvtimme innan har någon med hennes kort varit på Systembolaget i närheten och handlat fyra flaskor mousserande vin, en liter sangria, en liten flaska gin, och fem stora öl.

Och det trots att maken redan på förmiddagen varit på systemet en gång och handlat två burkar long drink och en liten flaska Bailys chokladlikör.

Och trots att 42-åringen själv två dagar tidigare handlat två flaskor mousserande som hon skulle ta med till landet.

Själv säger hon sig inte minnas de stora mat och vininköpen på eftermiddagen.

– Jättekonstigt, säger hon i förhören.

– Det låter ju som att vi ska ha värsta festen.

– För mig låter det som att vi skulle ha en stor fest där.

Och vart de sju flaskor mousserande har tagit vägen kan hon heller inte förklara.

Själv har hon nämligen i förhören berättat att det de åt och drack på bryggan på kvällen var skaldjur och en flaska riktig champagne som maken haft med sig - inte mousserande vin.

Och absolut inte ett kilo oxfilé.

Ouppackade väskor

När en anhörig hämtar henne morgonen därpå, när maken har hittats död i vattnet, är all mat och dryck borta.

Bara lite rester; skaldjur, ost och kex och ett paket plättar finns kvar.

Huset är rent och snyggt – och makens väska står färdigpackad på ett bord.

En hundförare från polisen som är inne i huset samma morgon reagerar på att det luktar instängt – och att väskorna står på bordet och ser ut att vara ”ouppackade”.

Hon får också en ”magkänsla” av att något inte stämmer.