Obama: Pastorn var min vän

Uppdaterad 2015-06-22 | Publicerad 2015-06-18

Dylann Roof deltog i bönemötet i kyrkan – sen sköt han ihjäl nio personer.

Den enda person som man gått ut offentligt med är pastorn Clementa Pinckney, som även var delstatssenator, och vän till president Barack Obama.

Drygt en timme innan dödsskjutningen började kom Dylann Roof, 21, in i kyrkan i Charleston i amerikanska South Carolina. Tillsammans med de andra mötesdeltagarna deltog Roof i bönestunden under en timmes tid innan han började döda.

Det var strax innan klockan 21, lokal tid, skjutningen i kyrkan började.

Totalt nio personer miste livet i skjutningen, tre män och sex kvinnor. En person dog på sjukhus.

Obama kände pastorn

President Barack Obama såg tagen ut när han från Vita huset uttalade sig om massmordet i Charleston. Han berättade att han och hans fru kände både pastor Clementa Pinckney och flera av de andra offren.

– Att säga att våra tankar och våra böner är med offren, räcker inte för att uttrycka den sorg och ilska som vi känner, sa Obama.

– Alla dåd av det här slaget är en tragedi. Men det är ännu mer förkrossande när det sker på en plats dit människor kommer för att söka frid och be, fortsatte han.

Obama kritiserade vapenlagarna

Obama lyfte också fram betydelsen av den utsatta metodistkyrkan. Bland annat nämnde han att kyrkans grundare kämpade mot slaveriet i USA.

– Den är mer än en kyrka. Den grundades av afroamerikaner som sökte efter friheten, sa han.

Presidenten la också fokus på USA:s vapenlagar.

– Återigen blev oskyldiga människor dödade för att gärningsmannen på ett enkelt sätt kunde få tag i ett vapen. Låt oss vara tydliga med att den här typen av masskjutningar inte händer i andra utvecklade länder. De händer inte med samma frekvens på andra platser. Och vi har makten att göra någonting åt det, sa Barack Obama.

Visar stöd

I katedralen i Milano tände hans hustru Michelle Obama och äldsta dottern Malia ljus till minne av offren i kyrkomassakern, skriver AP.

På sociala medier visar mängder av människor, däribland flera kändisar, sitt stöd.

Hillary Clinton skriver: ”Hjärtskärande nyheter från Charleston - mina tankar och böner är med er alla ”, på Twitter. Skådespelerskan och sångerskan Solange Knowles skriver: ”Mitt hjärta är verkligen hos de som förlorat sina kära Charleston”.

Artisten John Legend Twittrar: ”Charleston. Mitt hjärta gör ont.”

Utanför regeringsbyggnaden Kapitolium i Washington samlades senatorer och kongressmedlemmar för att be för offren som dog i Charleston, skriver Reuters.

Tweet av
solangeknowles

Följ ämnen i artikeln