Presidentbarnens lyxliv

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-07-25

Så lever släktingarna till de gamla och nya ledarna

Sådan far, sådan son?

Inte i den ryska makteliten.

Barnen och barnbarnen till Rysslands och Sovjetunionens gamla och nya makthavare blir sällan politiker.

Men de saknar inte karriär - eller pengar.

I Kiev kör president Jusjtjenkos son omkring i en BMW i miljonklassen.

Michail Gorbatjovs barnbarn Ksenija på en välgörenhetstillställning.

Under Boris Jeltsins tid som president var ”familjen” ett laddat begrepp. Det handlade inte om stora släktkalas och gulliga bilder på barn och barnbarn. ”Familjen” stod för makteliten i det nybildade Ryssland med Jeltsins dotter, Tatjana Djatjenko i spetsen. Hon var anställd som sin fars rådgivare när det gällde imagefrågor. Men ryktet sa att hon även hade stort inflytande över Jeltsins politik.

Det var då.

Dagens politikerbarn struntar i ideologin och lever istället livet. Det visar en genomgång som tidningen Nezavisimaja gazeta har gjort.

Ksenija Gorbatjova, barnbarn till Michail Gorbatjov, jobbar med PR inom den ryska underhållningsindustrin.

Sofiko Sjevardnadze, barnbarn till Georgiens förre president Edvard Sjevardnadze, har valt en liknande väg. Efter utbildning i Frankrike och jobb i New York leder hon nu nyhetssändningarna i tv-kanalen Russia Today.

I de tidigare Sovjetrepublikerna har många av de yngre släktingarna gått samma väg – bort från politiken:

Ukraina: President Viktor Jusjtjenkos son Andrej studerar internationella relationer vid Kievs universitet. Samtidigt arbetar han på en konsultbyrå. På fritiden kör han omkring i en BMW M6 värd närmare en miljon svenska kronor. Hans restaurangbesök är kända för att sluta med en nota på några tusen dollar. Det sägs också, enligt Nezavisimaja gazeta, att Andrej Jusjtjenko äger rättigheterna till alla produkter som skapades i samband med den Orangea revolutionen och som gjorde hans pappa till president hösten 2004.

Turkmenistan: President Sapurmurad Nijazov har en dotter och en son. Dottern lever ett tillbakadraget liv i Moskva medan sonen, Murat, bor i Wien och driver affärer i sprit- och tobaksbranschen. Han är ett känt ansikte på kasinon i Madrid, Wien och Bryssel.

Kirgizistan: Den förre presidenten Askar Akajev har fyra barn. Två av dem, en dotter och en son, har under kortare perioder varit aktiva politiskt. I dag bor dottern Bermet i Moskva. Hon är gift med en affärsman från Kazakstan som enligt lokala medier är en av Kirgizistans rikaste personer. Sonen bor också han i Moskva där han planerar att bygga ett kirgiziskt kulturcenter. Han ägnar sig åt affärer.

Uzbekistan: Landets diktator, Islam Karimovs dotter, Gulnara Karimova, lever det verkligt goda livet. Hon anses vara Uzbekistans rikaste kvinna och ska, enligt Nezavisimaja gazeta, kontrollera en affärskedja inom juvelerarbranschen. På fritiden skriver hon dikter, sjunger och tränar yoga. Hon har bland annat studerat vid Harvard.

Tadzjikistan: President Emomali Rachmanov har nio barn. Den äldsta dottern äger en butikskedja i huvustaden Dusjanbe. En annan dotter är diplomathustru, en tredje är läkare. Fadern ska en gång ha gett sina barn det kloka rådet: ”Glöm att jag är president. Det är inte för evigt. Förbered er för livet.”

Vitryssland: Undantaget som bekräftar regeln. Sonen till Europas siste diktator går i pappas fotspår. Aleksander Lukasjenkos äldste son Viktor Lukasjenko ses av många som faderns självklara efterträdare på presidentposten. I dag arbetar han som general. Presidentens yngste son, Dimitrij Lukasjenko, driver ”Presidentens sportklubb”.

Vilket liv lever då den ryske presidenten, Vladimir Putins döttrar? Inte mycket är känt. Både Maria, född 1985 och den ett år yngre Katja studerar vid universitetet. Maria läser bland annat spanska medan Katja lär sig japanska och kinesiska.

Johanna Melén

Följ ämnen i artikeln