Nu kan bara vädret stoppa Fuglesang

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-12-06

De tekniska felen avhjälpta

Molntäcket ovanför Cape Canaveral fortsätter bekymra Nasa.

Det är nu det främsta hindret för att Christer Fuglesang och Discovery ska komma iväg på utsatt tid.

Men de tekniska problemen har lösts, uppger AP.

– Det blir en del extra kontroller och tester för manskapet, men förväntas inte innebära någon försening, säger Christer Fuglesang i ett mail till Rymdstyrelsen.

Orsaken till att möjligheterna för en start har försämrats ytterligare, är att ett lågt molntäcke har dragit in över Kennedy Space Center i Florida.

Två tekniska problem som upptäcktes nyligen har avhjälpts.

Dels verkade limmet som hjälper till att försluta fastbränsleraketerna inte vara starkt nog. Den risken har nu kunnat avfärdas.

Kort strömavbrott

Det andra problemet som oroade Nasas tekniker var ett kort strömavbrott som inträffade. Det ansågs vara en indikering på att något är fel i elförsörjningen mellan rymdfärjan och ett externt elsystem. Tester har dock inte visat på något fel på vare sig själva rymdfärjan eller dess externa motorer och bränsletankar.

– Det blir en del extra kontroller och tester för manskapet, men förväntas inte innebära någon försening, säger Christer Fuglesang i ett mail till Rymdstyrelsen.

Försämrad prognos

Kathy Winters, Nasas talesperson i meteorologiska frågor om Discovery, var på onsdagen tvungen att ytterligare försämra oddsen för att uppskjutningen blir av som planerat. Det är nu bara 40 procents chans att man kan lyfta som planerat.

– Det är fint i dag, men på torsdag väntas mycket moln så vår prognos har blivit sämre, meddelade hon vid en presskonferens på Kennedy Space Center.

Om vädret gör det omöjligt för rymdfärjan att lyfta på fredagen, finns det dock fortfarande chans för Fuglesang att få åka ut i rymden.

I nästa vecka tros vädret bli bättre. NASA har möjlighet att vid fyra tillfällen under nästa vecka kunna starta det tolv dagar långa uppdraget.

Susanna Vidlund, Daniel Wiklander, TT

Följ ämnen i artikeln