Explosionsartad brand stoppade Ringhals 3

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-11-14

Oklart när reaktorn kan startas igen

Reaktorn på Ringhals 3 snabbstoppades vid halv ett natten till tisdagen sedan en explosionsartad brand brutit ut i en transformator på anläggningen.

– Det var en rejäl smäll, som hördes långt omkring, sade Ringhals informationschef Torsten Bohl till TT.

Vad som orsakat branden och den ljudliga knallen var tidigt på tisdagsmorgonen ännu okänt. Då brann olja fortfarande och släckningsarbetet beräknades pågå ytterligare ett antal timmar.

– Eldsvådan är visserligen under kontroll men eftersläckning pågår med skumbegjutning av oljefyllda isolerelement i en transformator, sade informatören vid Ringhals Gösta Larsen vid halvtretiden på tisdagsmorgonen.

– Olja från transformatorn har sprutat omkring och brinner fortfarande på flera ställen.

Någon prognos för när reaktorn kan startas igen vågade sig Gösta Larsen inte på. Det första som sker är en inspektion i dagsljus. Då får man ta ställning till vad som ska repareras och bytas ut.

– Nu står det still och det lär det göra ett tag framöver.

All säkerhet fungerade

Statens Kärnkraftsinspektion följde branden under natten och konstaterade att alla säkerhetssystem vid reaktorn fungerat som förväntat. Under tisdagen följer SKI upp branden och stoppet.

Ringhals 3, som togs i bruk 1981, året efter den svenska kärnkraftsomröstningen, behöver två transformatorer för att klara driften. Nu slogs den ena ut och det ledde till automatiskt snabbstopp för anläggningen.

Transformatorerna står betonginklädda 150–200 meter från själva reaktorn. Emellan reaktorbyggnaden och transformatorerna finns turbinbyggnaden.

Den transformator som eldhärjades är den ena av de två huvudtransformatorerna till Ringhals 3.

Rent tekniskt innebar snabbstoppet att den turbin som var kopplad till den eldhärjade transformatorn stannade och efter det snabbstoppades också resten av Ringhals 3, där verksamheten stod helt stilla efter branden.

Stoppen sker helt automatisk och förutsätter inga manuella ingrepp eller speciella beslut.

Brand med öppen låga

Transformatorerna är fem–sex meter höga och ingen människa arbetar vid dem.

Släckningen sköttes av Ringhals egen brandkår som förstärktes med Varbergs och Väröbacka räddningstjänster. Den förstärkningen sker enligt Bohl automatiskt i och med att larmet går. Dessutom finns det sprinklersystem i anläggningen.

Transformatorn brann enligt polisen med öppen låga.

Ingenting tyder på att transformatorbranden har skadat något annat i närheten. Ingen människa skadades heller vid eldsvådan.

TT