Beskedet: Rekordlåga räntan får ligga kvar

Publicerad 2016-07-06

Den rekordlåga superräntan blir kvar.

Riksbanken, med chefen Stefan Ingves i spetsen, låter reporäntan ligga still på -0,50 procent.

”Osäkerheten i omvärlden har ökat till följd av resultatet i den brittiska folkomröstningen om EU”, skriver Riksbanken i sitt beslut.

Stefan Ingves, Riksbankschef.

Det extrema har blivit det nya normala.

I februari förra året fattade Riksbanken det historiska beslutet att införa negativ reporänta. Därefter har den viktigaste styrräntan steg för steg sänkts ännu mer.

I februari i år kapades reporäntan med 0,15 procentenheter till -0,5 procent. Sedan dess har räntan legat kvar på den nivån. I dag fattade Riksbanken beslutet att låta den ligga kvar på den nivån.

”Den svenska konjunkturen fortsätter att stärkas men osäkerheten om konjunkturutvecklingen i omvärlden är stor och har ökat till följd av resultatet i den brittiska folkomröstningen om EU”, skriver Riksbanken i en kommentar till beslutet.

Sänkta BNP-prognoser

På grund av oron i omvärlden sänker Riksbanken den så kallade räntebanan. Det innebär att tidpunkten då räntan väntas höjas skjuts på framtiden. Nu gör Riksbanken bedömningen att det kommer att dröja till andra halvåret 2017 innan styrräntan börjar skruvas upp. Och då kommer det att gå långsamt.

”Prognoserna för BNP-utvecklingen i omvärlden, och framförallt i Storbritannien, har reviderats ner till följd av den ökade osäkerhet som uppstått efter att Storbritannien röstat för att lämna EU”, skriver Riksbanken.

Även köpen av statsobligationer kommer att fortsätta, i enlighet med beslutet i april.

Experten: Kan vara läge att binda

Bedömarnas prognos inför beskedet var sammstämmig. I Aftonbladets enkät bland bankernas experter var samtliga överens om att Stefan Ingves och hans följe skulle vila på hanen.

I samband med beskedet medverade Christina Söderberg, sparekonom på jämförelsesajten Compricer, i Aftonbladet TV:s livesändning. Hon svarade då på frågor från läsare och tittare. Många undrade om det är läge att binda räntorna på bolånen nu. Rådet från Söderberg var att tänka efter före.

– Känner du att du vill binda din boränta, så gör det. Reagera inte på marknadens rörelser enbart, det är bättre att tänka igenom och se över sin situation i lugn och ro och sedan agera efter det, säger Christina Söderberg.

Sparekonomen betonade också vikten av att spara pengar till en bolånebuffert när räntorna är låga.

– Tänk som att räntan var 3-4 procent, och lägg undan mellanskillnaden i buffert att ha när räntan höjs.