Restaurang ställer ut kylskåp för hungriga

Publicerad 2016-04-01

Restaurangägaren Minu Pauline tröttnade på att se mat som slängs samtidigt som fattiga letar igenom soporna efter rester. Nu har hon ställt ut ett kylskåp på gatan där gäster kan lämna in sin överblivna mat för att mätta hungriga.

En restaurang i Kochi i Indien uppmanar nu sina gäster och andra förbipasserande att lämna sin överblivna mat i ett kylskåp på gatan utanför restaurangen, skriver Huffington Post. Tanken är att människor i behov av ett mål mat ska kunna äta sig mätta från kylskåpet när de vill.

Ägaren Minu Pauline fick idén när hon såg en kvinna leta igenom soptunnan efter matrester. Hon blev ledsen och kände att hon bidrog till slöseri, eftersom hennes restaurang hade mycket överbliven mat den kvällen. Nu vill hon sända ut ett budskap till alla som slänger sina matrester.

– Om du slösar dina pengar, så är det dina pengar, men du slösar samhällets resurser. Slösa inte samhällets resurser, slösa inte maten, säger hon till Huffington Post.

Vill inte uppmuntra till matköp

Kylskåpet har funnits på plats sedan den 23 mars och är öppet dygnet runt alla dagar i veckan. Det har fått smeknamnet ”nanma maram” eller ”godhetens träd”. Minu Pauline ber givare att skriva datumet på utsidan av maten när de lämnar den, så att den som tar den vet hur länge den har legat där.

Men maten blir oftast inte kvar så länge. Trots att många har engagerat sig och donerat mat så måste Minu Pauline själv fylla på kylen. Hon lägger in mellan 75 och 80 portioner mat varje dag.

– Vissa dagar lägger jag in 100. Det finns inga gränser, säger hon till Huffington Post.

Det enda Minu Pauline inte vill uppmuntra är att människor köper mat och lägger in i kylen.

– Jag ser hellre att människor lägger in sin överblivna mat som de inte kommer äta i kylen istället för i soptunnan, säger hon till Huffington Post.

Följ ämnen i artikeln