Läkare varnar för nya sommartrenden

Uppdaterad 2016-09-12 | Publicerad 2016-06-07

Den populära hoverboarden blir en allt vanligare syn på gatorna.

Men leksaken är allt annat än en barnlek. Michael Ullman, överläkare på Sahlgrenskas traumaenhet, går nu ut och varnar om farorna med trendprylen.

– Min första tanke var att det kommer ske ett dödsfall, säger han till Göteborgs-Posten.

I julas stod den eldrivna plattan med två hjul på många barn och ungdomars önskelistor. När sommaren nu är här syns hoverboards på gator och torg runtom i landet.

Prylen kan liknas vid en segway fast utan styrhandtag och kallas också airboard, swagway eller balansskotrar. Men leksaken är kanske inte helt ofarlig.

Flertal har skadats

Efter att flera användare dykt upp på akuten med frakturer varnar Michael Ullman, överläkare på ortopeden på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, nu för den uppenbara skaderisken.

– Du har alltså inget att hålla dig i, och om du lutar dig fram accelerar du, som jag förstått det, och lutar dig bak så bromsar du. Skulle du plötsligt behöva stanna är ju instinkten att kliva av framåt men då accelerar du automatiskt istället, säger Ullman till GP.

Bara under måndagen när han hade bakjour ska två kvinnor i yngre medelåldern ha kommit in med handledsfrakturer som de ådragit sig när de åkt på hoverboard.

”Kommer ske ett dödsfall”

På kort tid har ett tiotal personer opererats på Sahlgrenska efter hoverboard-skador. Men eftersom företeelsen är ganska ny är det svårt att säga exakt hur många som hittills skadats.

Ortopeden Michael Ullman vill nu varna för företeelsen. Han säger till GP att det är en tidsfråga innan någon skadar sig allvarligt.

– Min första tanke var att det kommer ske ett dödsfall när någon ramlar och slår huvudet i asfalten.

Och dödsolyckor har inträffat i andra länder.

I december dog en 15-åring i England i vad som troligtvis var det första hoverboard-relaterade dödsfallet i landet efter att han trillat av sin bräda och blivit påkörd av en buss, skriver The Guardian. Flera dödsolyckor har också rapporterats i USA. Den amerikanske före detta tungviktsboxaren Mike Tyson lade i december upp ett uppmärksammat klipp på Youtube när han trillar av sin balansskoter och slår sig ordentligt.

Tidigare varningar

Redan inför julshoppingen i fjol höjdes ett varningens finger om att trendprylen kunde vara livsfarlig. Detta sedan den brittiska konsumentskyddsmyndigheten, National trading standards, i oktober granskat över 17 000 importerade balansskotrar och hittat allvarliga brister i elsäkerheten.

Svenska Elsäkerhetsverket hade då inte sett någon ökning av anmälningar om farliga hoverboards men varnade konsumenter för att köpa självbalanserade brädor från mindre nogräknade nätbutiker.

Martin Gustafsson, inspektör vid myndigheten, uppmanade spekulanter att vara vaksamma, även om man köpt en CE-märkt hoverboard i Sverige.

– Man ska aldrig ladda den annat än under tillsyn. En sådan här pryl brukar ha mycket potenta batterier med väldigt hög energitäthet, sa Gustafsson.

Följ ämnen i artikeln