Här skämtar Löfven med USA:s utrikesminister

Publicerad 2016-05-15

Först ett fylleskämt – och sedan en rejäl namnmiss.

Det blev händelserikt när Stefan Löven höll tal inför sina nordiska kollegor och USA:s utrikesminister John Kerry i Washington.

– Vi är inte fulla än, sa statsministern.

Den officiella lunchen i det pampiga Ben Franklin-rummet i USA:s utrikesdepartements byggnad i Washington inleddes med tal. En lång rad tal.

Utrikesminister Kerry var först ut.

– Det är en extraordinär händelse när vi har fem ledare här tillsammans under ett statsbesök. Men det i sig är en symbol för integriteten av den vänskap och för våra gemensamma utmaningar. Jag ber er att skåla för den vänskapen och för historien och för framtiden, sa han.

Sedan höjde utrikesministern glaset med bubbel och skålade med sina nordiska gäster.

Därefter var det Danmarks statsminister Løkke Rasmussens tur. Han betonade vikten av ett tätt samarbete med USA för att tackla internationella problem.

Rasmussen avstod dock från att höja sitt glas. Kanske anade han vad som skulle komma.

”Kommer inte kunna gå”

De andra nordiska topparna var nämligen rejält sugna på att fukta struparna.

Finlands president Sauli Niinistö hyllade Kerry för sin sisu, och avrundade talet med ett skämt:

– Jag hörde att du under ditt besök i Skandinavien lärde dig allt som är viktigt, och det är: Skål!

John Kerry hakade på.

– Vi skämtade tidigare att om talen fortsätter tillräckligt länge så kommer vi inte kunna gå till våra stolar, sa han till de övriga gästernas förtjusning.

Det avskräckte dock inte Islands premiärminister Sigurður Ingi Jóhannsson från att utbringa en skål när han talat färdigt. Norges statsminister Erna Solberg gick i samma spår.

Skojade - och namnmissade

Därefter var det Sveriges statsminister Stefan Löfvens tur att tala.
Även han inledde med att skoja.

– Vi är inte fulla än, sa Löfven, och skratten ekade mellan kristallkronorna och finporslinet.

Sedan snubblade dock statsministern:

– Tack så mycket, minister Kennedy. Kerry, förlåt. Minister Kerry.

Tidigare under Washington-vistelsen har Löfven besökt kyrkogården i Arlington. Där ligger både den mördade presidenten John F Kennedy och hans lillebror Robert begravda. Den yngre brodern Kennedy är en av statsministerns största idoler, och besöket på kyrkorgården blev känslosamt för Stefan Löfven. Kanske var det sinnesrörelsen som låg bakom statsministerns miss.

Slutade med Churchill

John Kerry verkade dock inte ta alltför hårt på Löfvens namnmiss. Han rundade av med en anekdot om Storbritanniens förre premiärminister Winston Churchill och dennes drickande.

Hela skämtet finns i den noggranna transkriberingen som USA:s utrikesdepartement gjort. Men i korthet gick det ut på att en måste dricka mycket för att den konsumerade mängden ska kunna fylla ett större rum.

Även det skojeriet togs emot väl av lunchgästerna. Den som trodde att officiella måltider med statsöverhuvuden var stela verkar alltså ha anledning att tänka om.

Aftonbladet har sökt Stefan Löfven.