46 får döda efter blodig vargattack

Publicerad 2016-09-06

46 får dödades, eller fick avlivas efter en blodig vargattack mellan måndag och tisdag rapporterar Värmlands Folkblad.

15 får klarade sig men tre av dem saknas fortfarande.

– Det har skett en attack där 46 får har dödats, varav ett tjugotal fick avlivas. Tre är saknade, säger Per Larsson, besiktningsman vid Länsstyrelsen i Värmland, och som besökt platsen, till tidningen.

Vargen hade ätit på tre av fåren enligt tidningen Jakt och Jägare.

Attacken skedde någon gång mellan klockan 10 på måndagen och 10 på tisdagen. Fårhagen saknade rovdjursavvisande stängsel och det fanns även en öppning på 175 meter i den ände som ligger mot vatten, vilket gjorde det enkelt för vargen att komma in enligt Per Larsson.

Aldrig varit med om liknande

15 av fåren klarade sig mirakulöst och har flyttats till en annan plats.

Fårägaren ska enligt uppgift vara chockad och medtagen.

Per Larsson säger till VF att han inte inte minnas att något angrepp i samma omfattning inträffat förut i Sverige.

– Inte att det har gått åt så många får på en enda gång. Då har det varit under flera dygn, men så har det inte varit här. Att det blir så många är ju för att de är så kraftigt skadade att man måste avliva dem.

Flera attacker i sommar

I juni inträffade ytterligare två vargattacker i Värmland. Då dödades och avlivades 17 får efter att en varg vid två tillfällen tagit sig in i en hage i Gräsmark uppger TT. I samband med detta fick ägaren ett begränsat tillstånd från länstyrelsen att skjuta vargen om den dök upp i hagen igen.

Även i Örebro beslutade länsstyrelsen om skyddsjakt av varg i område runt Tångeråsa. Detta då totalt 37 får hade dödats eller fått avlivas efter tre vargangrepp under sommaren.