Supertyfonen Meranti slår nu till mot Kina

Publicerad 2016-09-15

Supertyfonen Meranti, årets starkaste storm och planetens kraftigaste sedan 2013, har för första gången slagit till mot land.

Efter att ha härjat längst Taiwans kust, tvingats tusentals att evakuera och lämnat 500 000 hushåll strömlösa nådde den på onsdagskvällen sydöstra Kina – i något minskad men fortsatt farlig styrka.

Piskande regn och våldsamma stormvindar drabbar nu det kinesiska fastlandet, med kraftiga översvämningar, stormsvallsvågor och stora materiella skador som följd.

Stormen Meranti nådde på måndagseftermiddagen, lokal tid, supertyfonstatus när den uppmätte vindhastigheter på 370 kilometer i timmen, vilket motsvarar den högsta nivån, kategori 5, på den så kallade Saffir-Simpson-skalan, enligt CNN.

Stor stormberedskap

Efter att ha blåst förbi Taiwan, orsakat skyfall och rekordstarka vindar på östra och södra delarna av ön och tvingat 1 500 människor att lämna sina hem slog jättestormen sent i natt till mot provinserna Guangdong och Fujian i södra Kina. Men med något minskad styrka.

Tåg har redan ställts in i väntan på ovädret och 4 000 militärer och poliser har beordrats in för att hjälpa till i arbetet med att förbereda evakueringar.

”Aldrig sett något så skrämmande”

När Meranti sent på onsdagskvällen nådde Fastlandskina uppmättes vinbyar på 230 kilometer i timmen, motsvarande kategori 4 på orkanskalan. Bilder visar bland annat omkullvälta fordon, sönderblåsta byggnader och fraktkontainrar som flugit upp på hustak.

– Jag har aldrig sett något så skrämmande i hela mitt liv, säger 72-åriga Ma Wenhuan, som bor och arbetar i Xiamen, till CNN. Vi var tvungna att ställa ut massor av hinkar för att fånga upp alla vattenläckor.

Försvagas inåt land

Enligt CNN väntas Meranti snabbt försvagas i takt med att stormen rör sig inåt land. De kraftiga regnovädret och översvämningar såväl som de farliga vindarna väntas dock hålla i sig ytterligare 48 timmar. När stormen når över högre höjder finns det även en oro för att den riskerar orsaka jordskred, skriver AccuWeather.

Enligt en talesperson från Röda korset i Taiwan omkom en person och 44 skadades i samband med att stormen drog över ön. Tidigt på torsdagsmorgonen, svensk tid, finns inga uppgifter om rapporterade dödsfall i Kina.

Tyfonen Meranti var vid ett läge i nivå med den starkaste stormen sedan supertyfonen Haiyan, en av de kraftigaste stormarna som någonsin registrerats i världen, och orsakade enorm förödelse när den slog till mot Filippinerna i november 2013. Mer än 6 000 människor dog till följd av den tyfonen.

Följ ämnen i artikeln