AFTONBLADET AVSLÖJAR: Lööfs sluga plan – för att sno Alliansens ledartröja

Uppdaterad 2018-08-28 | Publicerad 2014-10-10

M beskrivs som ledarlöst, FP dras med interna problem och KD är stukat.

Aftonbladet kan i dag avslöja C-ledaren Annie Lööfs strategi – för att sno åt sig ledartröjan i Alliansen.

– I det läge som är just nu ökar ansvaret för henne att kliva fram, säger parti­sekreteraren Michael Arthursson (C).

I dag inleds Centerpartiets eftervalskonferens på Ekerö utanför Stockholm. Där ska partiledning och företrädare från hela landet formera styrk­orna inför arbetet i opposition mot den nya regeringen.

Trots att C backade något i valet och fick 6,1 procent sågs resultatet ändå som en hyfsad framgång, då partiet länge såg ut att halka ur riksdagen.

Aftonbladet kan i dag avslöja att C-ledaren Annie Lööf nu ställer in siktet bra mycket högre än att överleva i riks­dagen – hon vill ta över ledartröjan bland de borgerliga partierna. I ett internt dokument som tagits fram inför helgen har man redan börjat snickra på strategin.

Intern kritik i FP

Offensiven kommer i ett läge där övriga Allianspartier går på knäna. Moderaterna står nu närmast ledarlöst efter att Fredrik Reinfeldt meddelat att han ska avgå i mars. Inom Folkpartiet växer den interna kritiken mot partiledningen efter katastrofvalet och Kristdemokraterna är tilltufsat efter ett valresultat på 4,5 procent.

Det interna C-dokumentet avslöjar att ”Annie Lööf ska synas mest i debatter och intervjuer relativt övriga Allians­ledare”.

– Vi ser fram emot att M ska få en ny ledare efter Fredrik Reinfeldt. För det behövs fyra stycken tydliga Alliansledare. Men i det läge som är just nu ökar ansvaret för Annie Lööf att kliva fram. Inte minst eftersom vi är det näst största Allianspartiet, säger partisekreteraren Michael Arthursson (C).

I partiet har man gjort analysen att M kommer vara upptagna med annat än att bedriva politik den närmaste tiden.

– De har nu en intern process med att vaska fram nästa partiledare. Det kommer nog finnas ett utrymme för oss att kliva fram, säger en C-källa.

Möjligheter att växa

Partiet vill också ta ledningen i frågan om ungas jobb och bli ”jobbpartiet” i Sverige. Dessutom ska man vända debatten om vinster i välfärden genom att visa upp positiva exempel på mindre privata välfärdsföretagare. Inte minst i glesbygden, eftersom C vill koppla ihop frågan med partiets landsbygdsprofil, enligt det interna dokumentet.

I partiet ser man nu stora möjligheter att växa i oppo­sition eftersom Annie Lööf inte behöver dra det tunga lasset som näringsminister.

– I opposition är det 100 procent partiledararbete som gäller. Då har man en annan möjlighet att utveckla sin politik inför nästa val, säger en källa.

Behöver bli bredare

Michael Arthursson menar att Centerpartiet också behöver bredda sin politik.

– Vi har summerat satsningar på miljö, landsbygd och jobb som ”närodlad politik”. Vi behöver diskutera vad det kan betyda för skolan, välfärden och jämställd­heten.