Israel går in i Gaza

Uppdaterad 2014-07-18 | Publicerad 2014-07-17

Nu går Israel till attack mot Gaza med stridsvagnar och krigsskepp.

Premiärminister Benjamin Netanyahu bekräftar att han gett order om en markinvasion.

– De skjuter från alla håll, säger IM-medarbetaren Suzan Al Nahal till Aftonbladet.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu bekräftar att han och landets försvarsminister gett order om en markinvasion av Gaza. Nu kör israeliska stridsvagnar in i området, skriver al-Jazira.

– Det är fruktansvärt, de skjuter från norr och öst, från luften och från havet, säger Individuell Människohjälps medarbetare Suzan Al Nahal, som tagit skydd i sitt hem.

Den israeliska försvarsmakten skriver i ett pressmeddelande:

"Efter tio dagar av attacker från Hamas på land, till sjöss och i luften och efter upprepade nekanden till förslag att trappa ner situationen, så har den israeliska försvarsmakten påbörjat en markinvasion i Gazaremsan". Målen med markinvasionen är att etablera "en verklighet där Israels invånare kan leva i säkerhet", och att "skada Hamas terrororganisation rejält", fortsätter meddelandet.

Målet att förstöra Hamas tunnlar

Målet ska enligt israelisk militär vara att förstöra Hamas infrastruktur, med fokus på tunnlar som "Hamas terrorister använder sig av för att förbereda attacker", twittrar den israeliska försvarsmakten och tillägger att detta kräver precishet.

– Vi fortsätter nu att slå emot terroristinfrastrukturen, Hamas infrastruktur, med markstyrkor, i flera områden runt Gazaremsan, säger israeliska arméns talesman Peter Lerner enligt al-Jazira.

En Hamastalesman har sagt att invasionen kommer att få förödande konsekvenser, skriver The Guardian.

Aktionen kom efter att luftattackerna mellan Israel och Palestina trappats upp rejält under torsdagskvällen. Tidigare på dagen höll parterna hållit en femtimmars vapenvila. Därefter sköt Hamas 100 raketer på fyra timmar. Och tre palestinska barn dog av en israelisk bomb när de lekte på ett tak.

60 000 israeliska soldater

Sent på torsdagskvällen kallade Israel in ytterligare 18 000 reservsoldater. Nu har man totalt 60 000 soldater vid Gazas gräns. FN-chefen Ban Ki-moon fördömde i går kväll Israels agerande.

– Jag uppmanar Israel att göra mycket mer för att förhindra civila dödsfall, sade han enligt Reuters.

IDF twittrar: "Vi har slagit hårt mot Hamas, och vi kommer att fortsätta slå hårt mot Hamas".

Efter tio dagar av luftattacker har över 245 palestinier och en israel dött. Omkring femtio av de döda är barn.