Läkare slår larm om ny livsfarlig drog

Publicerad 2014-11-27

"Tillverkarna skiter fullständigt i om någon dör"

Drogen dödar huden – och gör att pulsen kan sjunka till livshotande nivåer.

Nu slår läkare och sjuksköterskor larm om en ny skräckdrog, som säljs helt lagligt på nätet.

– Flera människor skulle ha dött om de inte kommit till sjukhus, säger sjuksköterskan Kjell Lindström.

Kraftiga infektioner, lågt blodtryck och andningsstopp.

PV8 är ett ecstasy-liknande preparat som säljs helt öppet och lagligt på nätet. Men drogen är livsfarlig. Nu varnar sjukhuspersonal för att bieffekterna kan bli fruktansvärda.

– Huden dör vid instickstället. Användarna får kraftiga infektioner och stora svullnader. Andra biverkningar är att de blir kraftigt förvirrande och att puls och blodtryck kan sjunka till livsfarliga nivåer, säger Kjell Lindström, sjuksköterska på missbruksenheten vid Sunderby sjukhus i Luleå, till P4 Norrbotten.

"Finns i hela landet"

Drogen verkar nu spridas snabbt bland ungdomar. Bara i Norrbotten har PV8 varit nära att ta livet av flera människor den senaste tiden. Men Kjell Lindström är övertygad om att skräckdrogen finns i hela landet.

– Sådant här sprider sig blixtsnabbt, säger han till Aftonbladet, och fortsätter:

– På fem dagar hade vi fyra riktigt allvarliga fall. Två av dem hade med största sannolikhet dött om de inte hade kommit till sjukhus. Också för de två andra fanns det stor risk för dödlig utgång.

Blir försökskaniner

PV8 är en syntetisk forskningskemikalie som både kan injiceras och rökas. Drogen levereras i koncentrerad form. Det innebär att användarna själva måste blanda ut substansen, något som gör att riskerna ökar kraftigt.

Enligt P4 Norrbotten har de som säljer drogen gett ut gratisprover för att ta reda på vilka doser som är lämpliga.

Användarna blir alltså försökskaniner – med livet som insats.

– De som tillverkar det skiter fullständigt i om någon dör eller vad som händer med användarna. Om någon avlider kanske de skriver att det ska brukas med försiktighet, men de skulle inte sluta sälja det, säger Kjell Lindström.

Folkhälsomyndigheten arbetar nu för att förbjuda PV8. Men det kommer inte att ha någon större effekt, enligt Kjell Lindström.

– Det är bara att ändra en molekyl och köra på. Det pågår ett arbete med att gruppklassa alla sådana här droger som hälsofarliga, då skulle det inte spela någon roll vad de ändrar på, säger han.