Stal synskadad flickas förstoringsglas – nu får skolan kritik

Uppdaterad 2015-03-07 | Publicerad 2014-12-30

OBS bilden tagen vid ett annat tillfälle.

Flickan valde att berätta om sin ögonskada för sin klass.

Då följde flera år av kränkningar från lärare och elever – som bland annat stal hennes förstoringsglas.

– Vi har uppfattat det som barn som retas på skolgården, säger kommunens skolchef.

Redan i första klass berättade flickan om sin ögonskada. I en anmälan till Skolinspektionen uppger flickans föräldrar att dottern trodde att det skulle leda till något positivt – men i stället blev det motsatt effekt. Enligt föräldrarna följde sex år av kränkande behandling från både föräldrar och elever i skolan i den sydsvenska kommunen.

Vi ett tillfälle klippte en elev sönder flickans kläder och stal hennes förstoringsglas som hon behövde. Flickans pennor slängde eleven i soptunnan. Som en följd av kränkningarna ska flickan ha gått ner i vikt och gick inte till skolan på två, tre månader. Trots det vidtogs inga åtgärder från skolan, enligt föräldrarna.

Fortsatte år efter år

Nästa läsår fortsatte kränkningarna enligt föräldrarna med att en elev skrev ”fula saker” på internet om flickan. Och året därefter sa en lärare något så allvarligt till flickan att rektorn tvingade läraren att be flickan om ursäkt. Men enligt föräldrarna har flickan fortfarande inte fått någon ursäkt.

Enligt Skolinspektionen medger den utpekade skolan att de kränkande händelserna inträffat men att man sett de olika incidenterna som enskilda händelser som blivit utagerade i och med att situationen förbättrats efter att samtal genomförts mellan flickans familj och skolan.

Brott mot skollagen

Skolinspektionen skriver i ett beslut i ärendet att det är ”anmärkningsvärt att skolan har sett det som isolerade händelser (...) trots att det har skett vid upprepade tillfällen” under flera års tid. Myndigheten slår fast att skolan inte har utrett kränkningarna i ”den utsträckning som krävs” så att nya kränkningar hade kunnat förhindras. Detta är enligt Skolinspektionen ett brott mot skollagen.

Skolchefen i den aktuella sydsvenska kommunen uppger att de tar till sig kritiken och nu ska se över rutinerna. Skolchefen betonar att skolan diskuterat igenom varje händelse för sig med eleven men att man inte tagit något helheltsgrepp.

”Barn som retas”

– Vi har haft en rutin som gör att vi kan missa sånt som vi uppfattar som smått, sånt som skolbarn gör ibland, inte är vänner alltid. Våra rutiner har inte täckt upp för det och vi har inte uppfattat det här som något kränkande ärende förrän föräldrarna flera år senare valde att anmäla det.

Men är det inte så som mobbning brukar uppfattas av vuxenvärlden?

– Vi har uppfattat det som barn som retas på skolgården och att vi har lyckats reda ut det. Där har våra rutiner inte fångat upp såna ärenden och där har vi en dialog nu med Skolinspektionen om hur vi ska hantera det. Men vi kan inte hantera varje knuff i matkön som ett kränkande ärende för då drunknar vi ju, så vi måste hitta sätt att förebygga sånt.

Följ ämnen i artikeln