Lööfs hot: ”Riksdagens makt är ovanligt stark”

Publicerad 2014-11-07

I går presenterade Alliansen sin budgetsatsning på skolan – i dag fortsatte man med jobb och företagande.

Nu hotar man köra över regeringen genom att följa fjolårets exempel och bryta ut vissa delar ur budgeten.

– Det är en historiskt svag regering och riksdagens makt är ovanligt stark, säger C-ledaren Annie Lööf.

I förmiddags presenterade Centerledaren Annie Lööf och de tre ekonomisk-politiska talespersonerna Anna Kinberg Batra (M), Erik Ullenhag (FP) och Jakob Forssmed (KD) förslag ur Alliansens budgetmotion som presenteras i sin helhet på måndag.

"Allt syftar mot jobbmålet"

Enligt Annie Lööf syftar samtliga förslag till att nå Alliansens jobbmål om att över fem miljoner människor ska ha ett jobb 2020, genom att sysselsättningen ska öka med 350 000.

– Alla de reformer vi presenterar inom jobb och företagande i dag är en del av vårt jobbmål, säger Lööf.

De flesta av Alliansens åtgärder är kända sedan tidigare.

Bland det man lyfter fram finns ytterligare sänkning av arbetsgivaravgifterna för unga under 23 år ned till 10,21 procent och slopad nedsättning för personer som fyllt 25 år. Alliansen vill också behålla rutavdraget som det ser ut i dag.

Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Anna Kinberg Batra återupprepar att det är "väldigt allvarligt" att Stefan Löfven gått ifrån friskoleuppgörelsen som slutits över blockgränserna. Det bådar illa för uppgörelser om energi och jobb, uppger både hon och Annie Lööf.

Höghastighetståg

Bland det man vill göra för företagen finns det högkostnadsskydd för sjuklöner som också S/MP-regeringen säger ja till. Men man vill också arbeta för att underlätta generationsskiften och regelförenkligar.

Annat som lyftes fram var infrastruktursatsningen Sverigebygget, med bland annat höghastighetståg som Alliansen presenterades vid Almedalsveckan i somras, men också bättre bredband och telefoni över landet.

– Vi gör detta för att vi vill hålla ihop Sverige och att hela Sverige ska kunna utvecklas, säger Jakob Forssmed (KD).

Samtliga alliansföreträdare framhåller att de endast kan tänka sig komma till blocköverskridande samtal i form av Alliansen, inte som enskilda partier.

Oklart budgetagerande framåt

De vill inte svara på hur M, C, FP och KD kommer att agera i de kommande budgetdrabbningarna i riksdagen, om man tänker bryta ut delar av regeringens budget för att försöka stoppa dem.

– Det finns en förnyad praxis från förra hösten när de rödgröna och SD bröt ut vissa delar. Vi är fortfarande inne i ett analysskede och kommer att ge ett gemensamt Allianssvar under de kommande veckorna, säger Annie Lööf.

Hon tar dock upp att regeringen, med stöd av 38 procent, är historiskt svag.

– Riksdagens makt är ovanligt stark.

Enligt Erik Ullenhag är det ännu för tidigt att slå fast hur man ska agera. Först tänker man presentera sin egen skuggbudget i sin helhet på måndag.

– Det bästa för Sverige är den budget som vi lägger fram, säger han.

Däremot slog man fast att man i varje enskild fråga, som inte tillhör budgetregelverket, kommer att driva den egna politiken i riksdagen.