Marias pappa ska utvisas

Publicerad 2014-11-10

Maria, 12, kom till Sverige som ensamkommande flyktingbarn för tre år sedan.

Förra året lyckades hennes pappa ta sig till Sverige.

Men trots att Maria har permanent uppehållstillstånd får han inte stanna. 

– Om pappa utvisas blir jag ensam här, säger Maria.

2011 flydde Maria Ahmeds familj från Afgahnistan. De tog sig till Turkiet – där familjen splittrades.

Maria lyckades på egen hand ta sig till Sverige, men hennes mamma, pappa och storasyster blev kvar.

Under de tre år som har gått har Maria fått permanent uppehållstillstånd, hon har börjat skolan och lärt sig svenska.

Men familjens ansökningar om att få återförenas med Maria har gång på gång avslagits av Migrationsverket.

– Jag tycker att det är väldigt dåligt. Jag är här och har uppehållstillstånd, men mina föräldrar får inte komma hit, säger hon.

I fjol lyckades Marias pappa ta sig till Sverige – men lyckan blev kortvarig. Förra torsdagen sattes pappan i förvar hos Migrationsverket i Flen i väntan på utvisning.

– Jag blev ledsen och visste inte vad jag skulle göra. Det känns inte okej att det här händer, om pappa utvisas blir jag ensam här, säger Maria.

”Klasskamraterna står bakom”

Marias öde har engagerat tusentals männniskor, både i Örebro och på nätet. Klasskamraterna i klass 6B på Sörbyängsskolan har startat en proteströrelse, där man kräver att Migrationsverket ändrar sitt beslut.

Hittills har 2200 människor skrivit under för att Marias pappa ska få stanna.

Tidigare har klassen lämnat över ett protestbrev till Migrationsverket i Örebro. Under måndagsförmiddagen demonstrerade man utanför myndighetens förvar i Flen.

– Jag är så glad över att mina klasskamrater står bakom mig i det här, säger Maria.

Migrationsverket: De kan återförenas

I Migrationsdomstolens beslut från april 2014 ifrågasätter man Marias pappas berättelse om varför han var tvungen att fly från Afghanistan. Att Maria redan bor i Sverige är ingenting som domstolen tar upp i domen.

När Aftonbladet når Migrationsverkets presschef Fredrik Bengtsson hävdar han att Maria visst kan återförenas med sin pappa - men inte i Sverige.

– När flickan kommer till Sverige beviljas hon uppehållstillstånd på grund av att man inte hittar hennes föräldrar. Sedan dyker pappan upp efter ett par år och söker asyl. Varken Migrationsverket eller Migrationsdomstolen anser att det föreligger skyddskäl och avslår då ärendet. En återförening kan absolut ske, men utifrån lagstiftningen ska den återföreningen ske i pappans och flickans hemland, säger han.

Innebär det att Maria riskerar utvisning?

– Nej. Flickan har sitt uppehållstillstånd, men vill pappan och flickan återförenas har man nu bestämt att det inte ska ske i Sverige.

Det innebär väl i praktiken att man gör en 12-årig flicka föräldralös?

– Inte alls. Möjligheten finns för återförening. Men inte i Sverige. Pappan och dottern kan återförenas i Afghanistan, utifrån den svenska lagstiftningen som en enig riksdag har klubbat igenom.

Enligt barnrättskonventionen ska man alltid se till barnets bästa i beslut som rör barn. Anser du att man har gjort det i det här fallet?

– Barnets bästa i det här fallet handlar om att barn och förälder kan återförenas. Det finns inte uttalat att det ska ske i Sverige. Möjligheten finns där.

Kan du förstå om det låter hjärtlöst?

– Det är klart att jag kan förstå det när man läser om detta rakt upp och ner. Men om man går in och tittar i ärendet behöver det här inte innebära att en flicka blir av med sin pappa, men att en återförening kan ske i barnet och pappans hemland. Där är lagstiftningen tydlig.