Polisen tog 28 personer i stor spicerazzia

Uppdaterad 2014-12-01 | Publicerad 2014-11-29

Polisen i Borås slog till mot spice-användare i en stor razzia.

28 togs in till förhör – den yngsta var bara 16 år.

– Det är en förrädisk och rent livsfarlig drog, säger Anders Cronehag, operativ chef vid Boråspolisen, till bt.se.

Den stora insatsen pågick under stora delar av veckan i Borås, Ulricehamn och Mark i Västra Götaland. Polisen slog bland annat till mot två lägenheter, där spice misstänks ha tillverkats. Bt.se rapporterar att polisen beslagtagit flera påsar med spice. Även formar och långpannor, som ska ha använts för att torka drogerna, påträffades.

"Finns överallt"

Totalt tog polisen in 28 personer. Den yngste var bara 16 år gammal, rapporterar bt.se

– Insatsen visar tydligt att spice finns överallt runtomkring oss. Vi har inte haft något dödsfall än i Borås, men det kommer väl förr eller senare, säger Ulf Andersson, inre befäl på Boråspolisen, till Aftonbladet.

En ungdomsdrog

Det är framförallt ungdomar som använder spice. Enligt polisen är den spice som sprids i Borås ofta hemtillverkad. Bilder från polisens insats tyder på att utrustningen och hanteringen är primitiv.

– Under insatsen har vi träffat på äldre, etablerade missbrukare som säger att de väljer bort spice för att det är för farligt, säger Anders Cronehag, operativ chef vid Boråspolisen, till bt.se.

Hittat vid 30 obduktioner

Spice har fått fäste i stora delar av Sverige. Hittills har drogen konstaterats vara en bidragande orsak till tre dödsfall. Men spice har hittats vid 30 obduktioner.

Aftonbladet har granskat spiceepidemin. Här kan du läsa hela granskningen.