Bottensiffror för Romson i mätning

Uppdaterad 2018-08-22 | Publicerad 2014-12-19

Åsa Romson får bottenbetyg av väljarna.
Endast 13 procent av de tillfrågade i en mätning från Novus uppger att de har stort eller mycket stort förtroende för språkröret och vice statsministern.

– Utifrån sin roll borde hon ha högre betyg. Hon gör helt enkelt inte ett bra jobb, säger Torbjörn Sjöström, vd på Novus.

I en mätning från opinionsinstitutet Novus rankas partiledarnas förtroende bland väljarna.

Högst upp på listan hamnar statsminister Stefan Löfven. 33 procent av de tillfrågade uppger att de har stort eller mycket stort förtroende för S-ledaren.

Samtidigt hamnar Åsa Romson, språkrör för Miljöpartiet och vice statsminister, i botten med 13 procent.

– Det är väldigt lågt. Hon har historiskt sett legat lågt bland alla partiledare. Väljarna har inte riktigt vetat vem hon är. Men den senaste tiden har hon tagit en rätt framträdande position i debatter, men även i sin roll som vice statsminister, säger Torbjörn Sjöström, VD på Novus.

Han dömer samtidigt ut Romsons prestationer.

– Utifrån sin roll borde hon ha högre betyg. Hon gör helt enkelt inte ett bra jobb, säger han.

"Behöver inte göra så mycket"

Näst sämst förtroende bland väljarna har Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. 18 procent av de tillfrågade uppger att de ha stort eller mycket stort förtroende för den sjukskrivne partiledaren.

Samtidigt hamnar Anna Kinberg Batra, som väntas bli Moderaternas nästa partiledare, på tredje plats med 28 procent.

– Hon kommer in från ingenstans och får höga siffror. Det har förmodligen att göra med att hon troligtvis kommer att bli partiledare och ikläder sig rollen som man förväntar sig från en M-ledare, säger Torbjörn Sjöström.

En delförklaring till de höga siffrorna kan enligt Sjöström vara att Fredrik Reinfelds höga förtroendesiffror "spiller över" på efterträdaren.

– Så blir det ju. Hon behöver inte göra så mycket för att per automatik få förtroende. När Stefan Löfven tillträdde sköt till exempel hans förtroende i taket. Där jämfördes han med Håkan Juholt och framstod som stabil och ikläddes en massa egenskaper och förhoppningar.

"Mer ideologiskt övertygad"

När Aftonbladets nätbaserade opinionsundersökning Sverige Tycker ställde frågor om förtroendet för partiledarna i början av december stack Centerledaren Annie Lööf ut. 35 procent uppgav att de hade stort eller mycket stort förtroende för Lööf.

Även i Novus mätning hamnar Annie Lööf högt. 30 procent av de tillfrågade uppger att de har stort eller mycket stort förtroende för C-ledaren.

– Annie Lööf har legat i botten under flera år och fått jobba sig uppåt. När hon tillträdde fick hon en av de tuffaste ministerposterna och fick agera mer chef än partiledare. I slutet av valrörelsen har hon stigit fram som en mer ideologiskt övertygad partiledare, säger Torbjörn Sjöström.

Fotnot: Aftonbladet har sökt Åsa Romson och partisekreteraren Anders Wallner för en kommentar.