Misstänkt rånare: ”Jag har alibi”

Publicerad 2013-01-08

Vännerna misstänks för Södertäljerånet - häktades i dag

I dag häktades samtliga de misstänkta för det uppmärksammade för guldrånet i Södertälje.

Samtliga nekar och en 22-årig rånmisstänkt hävdar att han har alibi.

– Det är så tunt att det knappt finns, säger hans advokat Slobodan Jovicic om bevisen.

Under förmiddagen i dag hölls häktningsförhandlingar mot samtliga de misstänkta i guldkuppen i Södertälje i fredags.

Under stort säkerhetspådrag fördes de misstänkta upp via hissen i tingsrättsbyggnaden och in genom ett stort väntande medieuppbåd.

Först ut i raden av häktningsförhandlingar var den 22-årige plåtslagaren och den 26-åriga man som sköts i huvudet i samband med rånet.

Häktades på tjugo minuter

Efter bara tjugo minuter meddelade rätten att 26-åringen häktas på sannolika skäl misstänkt för rån. Åklagaren gick med på att lätta på de restriktioner som hade begärts så att familjen kan fortsätta besöka honom på sjukhuset.

Mannens försvarare Serpil Güngör var trots de mildrade restriktionerna inte nöjd med tingsrättens beslut.

Även den misstänkta 22-årige plåtslagaren häktades på sannolika skäl misstänkt för grovt vapenbrott och grovt rån.

Tillsammans med sin försvarare Slobodan Jovicic han in i salen klädd i träningsbyxor, kriminalvårdens tofflor och en grön tröja under en lång vinterjacka. Han visade inga känsloyttringar när rätten meddelade beslutet att han häktas misstänkt för grovt rån och grovt vapenbrott.

Efteråt var hans försvarare Slobodan Jovicic mycket missnöjd med utfallet.

– Min klient har lämnat ett alibi och det har man inte ens brytt om sig att kontrollera. I stället säger man att man bara vill gå på häktning, säger Slobodan Jovicic.

Också den tredje misstänkte rånaren, den 19-årige misstänkta rånaren, häktades på sannolika skäl misstänkt för grovt rån. 19-åringen log mot sina anhöriga och gjorde segertecknet när han fördes in i rättssalen. Även beskedet om häktning tog han emot med ett leende på läpparna.

Kan påverka utredningen

De båda kvinnorna som misstänks för medhjälp till grovt rån såg betydligt mer tagna ut av den situation de befann sig i.

Den 21-åriga kvinna som är syster till den 19-åriga misstänkta rånaren gömde sig under en svart jacka när hon gick in i rättssalen. Och tittade flera gånger bort mot åhörarbänken där flera anhöriga satt.

Den 22-åriga kvinnan vägrade ta av sig huvan under hela den öppna delen av förhandlingen och spanade bort mot sin familj som satt på åhörarplats. När tingsrätten meddelade att hon häktats på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till grovt rån kastade hon en slängkyss mot sina anhöriga.

– Hon hör inte hemma här. Hon är ostraffad, säger en av dem efteråt.

Båda två häktas för att rätten anser att det finns risk för kollusionsfara - risken att de påverkar utredningen.

Begick flera misstag

Rånet genomfördes i fredags strax efter klockan 11. Då parkerade rånarna sin Audi mitt på Storgatan i Södertälje och klev in på köpcentrat Telgehuset iklädda byggarbetskläder, rånarluvor och beväpnade med kalasjnikovs.

Efter att ha länsat en guldsmedsbutik på allt guld gensköts de av polis när de klev ut på gatan med bytet. En 26-årig man sköts i huvudet av polisen medan de övriga rånarna flydde från platsen.

De misstänkta gärningsmännen greps i en omfattande polisinsats efter att ha begått en rad misstag.