”Känner mig som offer”

Publicerad 2013-02-18

Mikael åtalas för smitning från trängselskatt

Mikael Petterson åtalas för att ha täckt över sin registreringsskylt på bilen.

Idag väcktes för första gången åtal mot någon som anses ha försökt snuva staten på trängselskatt.

30-årige Mikael anklagas för att ha täckt över sina registreringsskyltar med reflekterande skyddsplast.

– Jag ville hålla skyltarna rena och skydda dem från stenskott, säger Mikael som nekar till brottet.

Det var en tidig morgon i mitten av januari som Mikael stoppades av polisen när han körde på Lundybleden på väg hem från jobbet.

Polisen upptäckte att skyltarna var täckta av en tunn, ljusreflekterande skyddsplast och skrev en ordningsbot till Mikael, som vägrade att ta emot den.

– Jag har inte haft uppsåt att undvika trängselskatten. Jag har bara velat skydda mina registreringskyltar från stenskott och smuts, säger Mikael till Aftonbladet.

”Visste inte”

Skyddsplasten, som blivit föremål för det allra första åtalet mot någon som anklagas för att ha smitit undan trängselavgiften, klickade Mikael hem från nätet. Han är bilentusiast och är därför noga med att hålla sina bilar rena och fina.

Plasten är 1-2 millimeter tunn, ungefär som lamineringsplast, och går att limma eller klämma fast på registreringsskylten.

Enligt lag ska skyltarna vara väl synliga och hållas i sådant skick att de lätt kan avläsas. De får inte övertäckas med något som gör att de inte går att läsa.

Men det säger Mikael att han inte visste.

– Nej, jag tycker att lagen är otydlig vad som gäller. Jag vet att man inte får sätta klistermärken på skyltarna, men eftersom plasten var genomskinlig tänkte jag att det var okej. Mina skyltar har varit väl synliga, säger han.

”Jag är oskyldig”

Åtalet väcktes den 24 januari och i dag hölls förhandlingarna i Göteborgs tingsrätt. Mikael åtalas för brott mot förordningen mot vägtrafikregister.

– Jag känner mig som ett offer, jag är oskyldig. Det kändes bra i rätten men man vet ju aldrig hur det går.

Kommer du att överklaga en fällande dom?

– Ja, det kommer jag nog att göra.

Domen väntas komma den 4 mars. Om Mikael fälls kommer han att dömas till böter.

”Fungerade inte alls”

Transportstyrelsen har ingen statistik på hur många som anses ha försökt fuska sig från att betala trängselskatt med hjälp av ljusreflekterande plast.

Men när trängselavgiften infördes i Stockholm pågick liknande fusk.

– Men det fungerade inte alls och det blev aldrig något stort problem, säger Eva Rosman, pressansvarig för frågor om trängselskatt vid Transportstyrelsen, till Aftonbladet.

Anledningen till att det inte fungerade var för att plastfilmen, precis som i Göteborg, bara gör skyltarna oläsliga i vissa kameravinklar.

– Så de som hade plast på skyltarna fick ändå betala. Då märkte de väl att det inte fungerade och slutade antagligen att använda plasten. Det återstår att se om det blir samma effekt i Göteborg, säger Eva Rosman.