”Poliserna fick panik, är inte stresstränade”

Uppdaterad 2012-10-03 | Publicerad 2012-10-02

En polis avlossar tio skott rakt in på ett gym där tre kvinnor svävar i livsfara. Tre andra poliser skjuter två hundar med över 20 skott i ett bostadsområde.

– Poliserna har hamnat i panik. De är inte tränade för en stressituation, säger Kaj Hahne, pensionerad vapenexpert och kriminalinspektör.

Tillsammans med Aftonbladet har 66-årige Kaj Hahne — som vapenutbildat 100-tals poliser i Stockholms-området sedan 1980-talet och dessutom varit militär vapeninstruktör — tittat på två filmer med tveksamma polisinsatser från mars och oktober 2012.

I den första syns den polisman som nu åtalats för att han i samband med ett ingripande mot två guldrånare i Stockholm pepprade ett gym med tio skott. Polisen började skjuta när en av rånarna avlossade ett knallskott med en startpistol.

I den andra filmen ska tre poliser i Stockholm rädda en förvirrad man från att skada sig själv. När mannens hundar plötsligt går till attack mot poliserna, skjuter de ihjäl djuren med över 20 skott.

”Inte klara jägarexamen”

Om skotten vid gymmet säger Hahne:

– Där haglade det kulor, det var inte kontrollerad eldgivning. Kulorna kunde hamna precis var som helst. Polisen upplevde att han var i livsfara och fick helt enkelt panik.

– Gamla instinkter tar över. Det kunde lika väl ha slutat med att han kastat sitt tomma vapen mot rånaren, eller att han sprungit därifrån.

Om skotten mot de två hundarna säger han:

– Det verkar ha blivit panik här också. De borde ha kunnat träffa ett skott i huvudet på den ena hunden och ett på den andra.

– Jag tror knappast att de här poliserna skulle klara jägarexamen. De borde ha använt pepparspray i stället, säger Hahne.

Han menar att de aktuella poliserna — precis som majoriteten av den svenska poliskåren — fått för lite vapenträning:

– I dag räcker det att man lyckas skjuta och träffa med 13 patroner en gång var 18:e månad. Jag skulle inte skicka ut beväringar med den grundkunskap som polisen har, säger Hahne.

– Poliserna borde träna minst en gång i månaden — skjuta under olika omständigheter, dra ner på ljuset.

”Man måste träna”

En viktig del i träningen borde vara att hantera stressituationer:

– Man måste kunna göra en blixtsnabb bedömning. Först kommer någon som ser farlig ut men bär en katt i famnen, sedan en gammal tant med en unge i ena handen men en pistol i den andra. Man måste träna på att bedöma målet, säger Hahne.

Hahne konstaterar att de enda poliser i dag som är ordentligt vapentränade är den nationella insatsstyrkan. Han är kritisk till att den svenska polisen inte får använda elpistoler, som kan minska onödiga skottskador:

– De kan slå ut en person utan att skada allvarligt, på 12-15 meters håll. I USA har de dödliga skjutningarna minskat ordentligt sedan de skaffade elpistoler.

– Rikspolisstyrelsen ville inte ha mer vapen till poliserna. Men det borde finnas ett mellanting mellan pepparspray och pistol.

”Är ju inga Clintan”

Polisprofessor Leif GW Persson är också kritisk mot polispatrullens insats mot de två hundarna:

– Om jag sköt 24 skott på en älg, då skulle jag nog uppfattas som ganska tokig. Men svensk polis är inte van vid att skjuta. 20 000 poliser avlossar i storleksordningen 100 skott per år, de är verkligen inga Clintan.

Ett alternativ till det svenska systemet skulle kunna vara det som finns i England och Norge:

– Där har bara vissa poliser lov att skjuta, i vissa situationer, konstaterar Leif GW Persson.

Hans Olsson, som är arbetsmiljöansvarig hos Polisförbundet, anser att vapenutbildningen är för dålig i vissa delar av landet:

– 21 polismyndigheter vidareutbildar på 21 olika sätt. Det finns duktiga och mindre duktiga polismyndigheter.