"Man måste vara inställd på hårt arbete"

Uppdaterad 2013-07-02 | Publicerad 2013-04-25

Greger Hagelin får full pott i Aftonbladets företagstest.

Greger Hagelin är skate- och snowboardproffset som blev en internationellt erkänd och framgångsrik entreprenör.

Vd-n och grundaren av WeSC har gjort Aftonbladets företagartest.

Full pott, det kan bli bra det här.

We are the Superlative Conspiracy, WeSC, är ett svenskt klädmärke. De fokuserar på streetfashion och har sina rötter i den svenska skateboardrörelsen.

WeSC har egna affärer i världens största – och hetaste städer.

Om du fick chansen att gå tillbaka till då du startade företaget, hade du gjort något annorlunda?

– En av utmaningarna vilket också är något av det spännande med att starta företag är resan man gör. Att man startar från scratch och bygger upp någonting, ser det växa fram och formar det under tiden som går. Så det kan absolut finnas saker man kunde ha gjort annorlunda men eftersom jag varit delaktig i företagets utveckling från dag ett har jag ändå haft möjlighet att påverka och ta beslut snabbt under tidens gång. Men hade man vetat svaret innan så kunde man ju kunnat handlat annorlunda. Det är en svår fråga för man ska vara stolt över det man gjort och inte ångra saker, men naturligtvis finns det saker man inte visste då som man nu lärt sig genom erfarenheten.

Testade du din idé innan du startade företaget?

– Jag hade varit aktiv inom klädbranschen, försäljning, distribution, samt skate- och snowboardbranschen i flera år innan vi startade WeSC så jag hade god kännedom marknaden och hur vi ville att vår idé och vårt företag och våra produkter skulle fungera. Så man kan väl säga att vi testat marknaden men inte just våra specifika produkter. WeSC var världens första streetfashionvarumärke och skapade en egen nisch. Då är det svårt att testa innan man kickar igång!

Vad hade du för mål med företaget?

– Att bli världens bästa streetfashionvarumärke för intellectual slackers!

Hur löste ni finansieringen?

– Först genom att gå in med egna pengar och så sålde vi sommarstugan. Sedan genom vänner och sedan den traditionella vägen med större och finansiellt starka delägare.

Bästa tipsen för den som funderar på att startar ett företag. Är det verkligen så viktigt att ha koll på alla punkter i testet?

– När man startar ett företag ska man ha en tydlig idé och vision, man måste ha gjort sin research om marknaden, och man ska tro på det man gör! Drivkraften man har om man tror på något är så otroligt viktig och är en av de mest vitala delarna av att ha ett eget företag. Sedan måste man ha koll på sin ekonomi och ha en plan, dels en långsiktig men också en fungerande kortsiktig plan på hur man ska gå tillväga. Det är spännande att driva eget och starta företag och man måste vara inställd på att arbeta hårt och inte ge upp Sen kommer det gå både upp och ner beroende på konjunktur. Det är belönande!

Linnéa Sjölund

Följ ämnen i artikeln