”Jag är besviken”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-06-29

LUF:s ordförande Frida Johansson Metso saknade integritetsfrågan i folkpartiledare Jan Björklunds Almedalstal

Jan Björklund (FP)höll sitt tal i Almedalen i Visby på måndagskvällen. ”Det var ett oerhört seriöst och tungt tal han höll”, säger LUF:s ordförande Frida Johansson Metso.

VISBY Folkpartiledare Jan Björklund glömde integriteten.

Och lät bli att vända sig till de unga väljarna.

– Jag är besviken, sa Liberala ungdomsförbundets ordförande Frida Johansson Metso efter kvällens tal i Almedalen.

Frida Johansson Metso är besviken på att Björklund inte vände sig till de unga i sitt tal.

Bara elva procent av landets 18- till 20-åringar la sin röst på Folkpartiet i EU-parlamentsvalet. De etablerade partierna, med undantag för Piratpartiet och Miljöpartiet, misslyckades med att locka de unga. Med ett eget tal försökte Liberala ungdomsförbundets ordförande Frida Johansson Metso hjälpa sin partiledare på traven i dag. Det gick inget vidare.

– Det var ett oerhört seriöst och tungt tal han höll i kväll. Jan Björklund är noga med att framställa sig som en allvarlig minister som lägger fram förslag och levererar. Den rosa skjortan var väl ett försök att göra det lite roligare, sa Johansson Metso efter talet.

Inga färdiga åsikter

Frågan om internet och integritet nämnde folkpartiledaren inte med ett ord.

– Jag hade ändå trott att det var en sådan fråga som varje partiledare skulle säga något om. Efter valresultatet borde det tvingas fram, men uppenbarligen finns det ingen ny politik på det området. Det finns inga färdiga åsikter. Jag är besviken.

Björklund nämnde inte heller Europas åtta miljoner papperslösa eller den restriktiva migrationspolitik som enligt Frida Johansson Metso borde vara självklara frågor för Folkpartiet att driva. Läget i Iran var det enda ämne som både ungdomsförbundets ordförande och partiledaren tog upp i dag.

Lång rad förslag

Men Björklund klev inte upp på Almedalens scen tom på förslag. Han levererade en hel radda.

Det är dags för Sverige att införa euron.

En ny anställningsform, lärlingsanställning, bör införas för att mota ungdomsarbetslösheten.

Elever, både svaga och starka, ska få bättre stöd. De svaga genom hälsovård på alla skolor. De starka genom specialklasser för särskilt begåvade.

Arbetslöshetsförsäkring för alla.

Bort med värnskatten som enligt Björklund är en "ren straffskatt på långa utbildningar och ansvarstagande".

Vad var bra då, Frida Johansson Metso?

– Jag gillade hans tal om euron. Där var han väldigt säker och väldigt tydlig. Sedan känns det som att han har tagit frågan om ungdomsarbetslösheten på allvar.

Ditt Betyg?

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus. Fast efter en stund ändrar sig Frida Johansson Metso och ger Björklund en fyra. Det är trots allt bra med seriösa och allvarliga tal.

Aftonbladets
bloggar

Följ ämnen i artikeln