”Enormt stor smittspridning”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-11-26

Johan Karlsson, generaldirektör för Smittskyddsinstitutet, sade på en presskonferens i regeringskansliet Rosenbad att svininfluensan inte ökar lika snabbt längre:

– Vi ser en avplaning.

Men det finns regionala skillnader, tillade Johan Karlsson.

– I de norra Norrlandslänen är spridningen i snabbt avtagande. Generellt för hela landet är det inte lika tydligt.

Enligt honom är det för tidigt att säga om detta är en tillfällig dämpning eller inte. Den bilden klarnar först i nästa vecka.

Samtidigt betonar han att "vi har fortfarande en enormt stor smittspridning" i landet.

6 000 döda

Drygt tre miljoner personer har nu vaccinerats i Sverige, enligt folkhälsominister Maria Larsson (KD).

– Det är en extraordinär insats som genomförts på ett fantastiskt bra sätt. ECDC (den europeiska smittskyddsmyndigheten) har berömt Sverige för att ha vaccinerat störst andel av befolkningen, sade hon på presskonferensen och presenterade aktuella siffror:

Svininfluensan är på uppgång i 18 europeiska länder och har toppat i sex länder.

474 personer har avlidit i Europa, varav en tredjedel tillhörde riskgrupper.

199 länder är nu drabbade.

Minst 6 000 döda har räknats in av svininfluensans härjningar.

1 000 rapporter om biverkningar

Närmare 3,4 miljoner vuxendoser av svininfluensavaccinet Pandemrix hade levererats till Sverige till och med den 17 november, rapporterade Läkemedelsverket på torsdagen.

Fram till den 20 november hade Läkemedelsverket fått cirka 1 000 rapporter från sjukvården och cirka 1 300 från konsumenter om biverkningar.

Rapporterna följer det väntade mönstret med kända reaktioner som lokalreaktioner vid injektionsstället och i armen samt influensaliknande symtom. De rapporterade biverkningarna har uppkommit i nära anslutning till vaccineringen. Men orsakssambanden är inte klarlagda, betonar Läkemedelsverket. Reaktionen kan bero på vaccinet, fast patienten skulle kanske ha drabbats oavsett vaccination.

TT

Följ ämnen i artikeln