Bashar al-Assad varnar omvärlden

Uppdaterad 2013-09-03 | Publicerad 2013-09-02

Syriens president lät sig intervjuas av franska Le Figaro.

Syriens president Bashar al-Assad har hållit sig undan media under lång tid.

Nu tar han bladet från munnen - och varnar de västländer som planerar en militär attack.

– Hela världen kommer att förlora kontrollen över situationen när krutdurken exploderar, säger han.

Bashar al-Assad hotar med storkrig och kaos om västländerna attackerar Syrien.

– Vi kan inte bara prata om den första syriska vedergällningen, utan om det som kan hända sedan. Ingen vet vad som kommer att hända. Hela världen kommer att förlora kontrollen över situationen när krutdurken exploderar. Kaos och extremism kommer att sprida sig och det finns en risk för ett regionalt krig, säger al-Assad till Le Figaros korrespondent i Damaskus.

Hotar Frankrike

I intervjun riktar han sig särskilt mot Frankrike - som har varit positivt inställt till att delta i en USA-ledd attack mot mål i Syrien.

– Alla som stärker terrorister ekonomiskt och militärt är det syriska folkets fiende. Om Frankrikes politik mot Syrien är fientlig så kommer den syriska staten att bli dess fiende. Och naturligtvis kommer det att bli negativa konsekvenser för de franska intressena, säger Bashar al-Assad.

Egna bevis

På måndagen presenterade Frankrike egna uppgifter kring giftgasattacken i Ghouta utanför Damaskus den 21 augusti, rapporterar BBC. Enligt den franska underrättelserapporten, som presenterades för parlamentsledamöter, var det kemiska vapen som dödade 1429 människor. Raketerna avfyrades enligt rapporten från regimkontrollerade områden där det fortfarande ska finnas stora lager av kemiska vapen.

Ifrågasätter anklagelserna

I intervjun bemötte Bashar al-Assad också den amerikanska underrättelsetjänstens bevisning för att regimen låg bakom saringasattacken i Damaskus-förorten Ghouta den 21 augusti.

– Den som kommer med anklagelser måste kunna styrka dessa.

– Om amerikanerna, fransmännen eller britterna hade haft något som helst bevis hade de visat upp dem från dag ett.

Bashar al-Assad ifrågasätter "logiken" i att hans styrkor skulle ha utfört attacken.

– Låt säga att vår armé skulle vilja använda massförstörelsevapen, varför skulle de göra det i ett område där den själv befinner sig, där våra soldater skulle bli skadade, säger al-Assad.