Stort tillslag – kopplat till skottlossningar

Publicerad 2013-10-24

Polisen slog till mot flera adresser i Stockholms län

Tidigt på torsdagsmorgonen slog polisen till mot 15 olika adresser i västra Stockholm – samtidigt.

Elva personer med gängkopplingar har gripits.

Razzian är polisens svar på den senaste tidens skjutningar i Västerort.

FLERA TILLSLAG  Polisen slog på torsdagsmorgonen till på flera adresser i Stockholm. Enligt uppgift ska det finnas kopplingar till flera skottlossningar.

Tidigt på torsdagsmorgonen slog runt fem piketpoliser och ungefär lika många civila poliser till mot en lägenhet i Hässelby i västra Stockholm.

Ett vittne uppger att de gick in i en port och kom ut med en kille i 20-årsåldern.

– De satte handfängsel på honom, uppger vittnet.

Elva gripna

Men det var inte det enda tillslaget.

Västerortspolisen slog med hjälp av piketpolisen och nationella insatsstyrkan till mot sammanlagt 15 olika adresser – samtidigt.

Elva personer, varav en kvinna, har gripits.

De flesta är i 20-årsåldern och misstänks för grova narkotikabrott. Narkotika och vapen har tagits i beslag, men polisen vill inte uppge vilken typ av vapen, vad det rör sig om för narkotika eller i hur stor omfattning. Enligt källor till Aftonbladet rör det sig om i alla fall en kpist och kokain som är beslagtaget.

Polisen var under morgonen väldigt förtegen om insatsen, men bekräftade tidigare uppgifter till Aftonbladet vid en presskonferens vid lunchtid: Insatsen har kopplingar till den senaste tidens skjutningar i Västerort.

"De drar sig inte för något"

–  Vi har ett problem i Västerort med kriminella grupperingar och det har på något sätt utmålats som att vi lever i ett laglöst land. Nu visar vi med kraft att vi känner till, vet och gör något åt det här problemet, säger Elisabeth Anestad, polismästare på Västerortspolisen, och fortsätter:

– Det här är grupper som har ett mycket stort våldskapital och de drar sig inte för något.

Aftonbladets källa uppger att insatsen i dag är ett led i polisens hårdsatsning för att försöka stoppa gängens framfart genom att gripa flera av de inblandade – och få bort dem från gatan.

– Man hoppas kunna binda dem till narkotika och vapen, uppger källan.

Elisabeth Anestad säger att gängmedlemmarna mestadels är killar som växt upp i samma område och att gängen har olika territorium där man säljer knark.

Tryggare samhälle

Det ska finnas en konflikt mellan rivaliserande gäng.

– Sedan om det ligger till grund för skjutningarna vet vi inte.

Bara den senaste veckan har två skottlossningar inträffat.

I söndagskväll sköts fyra personer ner utanför en grillkiosk i Tensta. Tre av dem är i 20-årsåldern medan en av dem är något yngre. En av männen skadades allvarligt. Polisen uppgav då att man undersökte kopplingar till tidigare liknande händelser i västra Stockholm.

I måndags kom larm om skottlossning i Husby. En tomhylsa hittades på platsen, men varken gärningsman eller offer var kvar.

Flera av de personer som greps i dag tros ha koppling till skjutningarna.

– Vi jobbar för trygghet i samhället. Den här insatsen, att de här personerna är borta från gatorna, gör att man som medborgare kan känna sig tryggare i dag än vad man gjorde i går, säger Elisabeth Anestad.