Skyller på pojkstreck

Publicerad 2013-08-27

Styrelsen stänger inte av de misstänkta: Det var en olyckshändelse

Yngre elever brändes med ett strykjärn.

Trots det stängs de misstänkta inte av från elitskolan.

- Man får mer betrakta det här som en olyckshändelse. Ett pojkstreck, säger Ulf Rehnmark, ­ledamot i Lundsbergs styrelse.

I måndags kväll höll Lundsbergs styrelse ett extrainsatt telefonmöte där internatchefen Björn Söderman informerade ledamöterna om helgens misshandel av två elever.

- Då konstaterade vi att den händelse som ägt rum inte ger oss möjlighet att enligt skollagen stänga av eleverna från skolan, ­utan det kräver i så fall ett medgivande från föräldrarna. Vi tycker ändå att det ­vore lämpligast att de inte vistas i skolan medan vår ­utredning pågår, alltså den här veckan, säger Ulf Rehnmark och fortsätter:

- Det här är, så långt vi har utrett, en engångshändelse med djupt ånger­fulla elever. Det är ingen ­åtgärd som är riktad mot några specifika elever­ med inslag av mobbning eller kränkning, förutom det som skedde i helgen som man mer får betrakta som en olyckshändelse.

”Lägga locket på”

Hur kan det vara en olyckshändelse att två personer bränns med strykjärn?

- Det kan vi nog inte gå in på eftersom vi nu har ­lovat polisen att lägga locket på medan deras ­utredning pågår. Det är ju de som ska utreda händelse­förloppet och bedöma om det har varit någon brottslig gärning, men vi bedömer att det inte är ett uppsåtligt handlande från elevernas sida och det är därför jag kan säga att det är mer att betrakta som en olyckshändelse.

”Tappat omdömet”

De två drabbade eleverna ska nu båda vara till­baka på skolan.

- De är omhändertagna av vår personal med kurator och elevhemsföreståndare, säger Ulf Rehnmark.

Kommer de att gå kvar på skolan?

- Det bedömer vi nog att de kommer att göra.

Även när Aftonbladet talade med Ulf Rehnmark tidigare under gårdagen sa han att de äldre eleverna inte medvetet verkar ha velat skada de yngre.

- Min egen analys är att det här är ett upptåg av några ungdomar som tappat omdömet. Det jag har hört är att det inte är en medveten handling som syftar till att göra våld på någon enskild. Det är mer ett pojkstreck.