”Bodström visste redan i december”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-01-20

Vad visste Thomas Bodström?

Och när?

Dåvarande justitieministern Thomas Bodström (S) har i förhör i konstitutionsutskottet och i olika intervjuer hävdat att han inte visste särskilt mycket innan han fick en föredragning i januari 2002, några veckor efter att de två egyptierna flugits ut ur landet.

Ställde frågor

Aftonbladets ledarskribent Mats Engström har i snart ett år intresserat sig för fallet.

Han ställde några frågor till Bodström, som den 9 mars förra året svarade att han inte kommer ihåg regeringssammanträdet då beslutet fattades.

Han skriver även att ”första gången jag fick en föredragning om de här männen var den 7 januari 2002 av den dåvarande Säpochefen.”

Informerades dagen innan

Justitieministern skulle alltså i flera veckor svävat i okunnighet om att maskerade CIA-agenter på

svensk mark drogat, bundit och fört i väg de två männen den 18 december 2001.

Men eftersom det funnits uppgifter om att Bodström informerades redan dagen innan utvisningen fortsatte Engström att ställa frågor.

I mars 2008 fick han svar från Nils Öberg, expeditionschef på justitiedepartementet:

”Sedvanligt sätt”

”Båda ärendena föredrogs också för justitieministern på sedvanligt sätt vid ett beredningssammanträde den 17 december 2001.”

Samma dag skrev Christina Weihe, rättschef på justitiedepartementet, till Engström:

”Av justitiedepartementets svar till dig i dag den 18 mars framgår bland annat att de aktuella ärendena föredrogs för den dåvarande justitieministern på sedvanligt sätt vid ett beredningssammanträde den 17 december 2001.”