Fakta: Mike Huckabee

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-01-04

Mike Huckabee

Baptistpastorn Michael D Huckabee, guvernör i Arkansas 1996–2007, gav sig in i politiken i början av 1990-talet. Då hade han under flera decennier varit verksam som baptistpastor i Arkansas.

Trebarnsfadern Huckabee föddes i Hope, Arkansas, den 24 augusti 1955 och är gift med Janet McCain Huckabee. I den pågående valrörelsen har Huckabee profilerat sig som ett konservativt och religiöst alternativ för republikanerna och har fått överraskande starkt stöd under den sista månaden inför nomineringsmötena i Iowa.

Han är uttalad abortmotståndare och stödjer den sittande presidenten GeorgeW Bush i frågor om invandring och Irak-kriget. Han har även gjort sig känd med sitt krav på ett tillägg till USA:s konstitution som skulle garantera en medborgares rätt att bära vapen.

Samtidigt har han distanserat sig gentemot etablissemanget inom det republikanska partiet, bland annat med ett förslag om slopad inkomstskatt. Vid sidan av politiken spelar Huckabee bas i rockbandet Capitol Offense, som bland annat varit förband till stora amerikanska stjärnor som Willie Nelson.

TT