En chock - eller ett glädjebesked

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2000-12-01

Så olika slår nya fastighets- skatten

För många villaägare väntar en skattechock. Värst drabbas attraktiva storstadsområden.

- Jag tvingas betala 11 439 kronor mer för mitt boende, säger Håkan Skough.

Vinnarna finns i Värmland, Dalsland, Västerbotten och Norrbotten.

Håkan Skough, 49, bor i en gammal villa i Täby.

Han är en av dem som förlorar mest på de nya och höjda taxeringsvärdena.

Fastighetsskatten sänks nästa år från 1,5 procent till 1,2 procent men det märker storstadsbor i attraktiva områden inte av.

- Jag får en total skattehöjning på 71,9 procent. Men allra värst är det för de pensionärer som bott så länge i det här området, säger Håkan Skough.

Vinnarna borlängst norrut

Gränsen för förmögenhetsskatt höjs även den nästa år, för ensamstående till en miljon kronor och för sammanboende till 1,5 miljoner. De nya taxeringsvärdena gör dock att många storstadsbor hamnar över den gränsen.

- Det höjda taxeringsvärdet och den sänkta fastighetsskatten är inte hela sanningen. I mitt fall får jag en förmögenhet som ökar med 497 150 kronor. Som ensamstående får jag då betala 7 457 kronor i förmögenhetsskatt.

Förändringarna slår olika hårt i landet. I delar av Stockholm och kommuner som Danderyd, Täby, Solna och Sundbyberg fördubblas taxeringsvärdet.

Andra får taxeringsvärdet höjt med mellan 60 och 70 procent - delar av Göteborg, platser längs västkusten, delar av Malmö och Vellinge kommun.

Vinnare är framför allt länen längst i norr, Västerbotten och Norrbotten.

"En gladöverraskning"

Sture och Karin Jonsson i Pajala bor i ett hus från 60-talet och tjänar en tusenlapp om året på de nya reglerna.

- Det kom som en glad överraskning. Jag trodde inte att det skulle bli så mycket, säger Sture Jonsson.

Vinnare är också två översvämningsdrabbade landskap där åtskilliga fått skador på sina fastigheter den senaste månaden. I såväl Värmland som Dalsland får samtliga kommuner utom Karlstad och Hammarö sänkt skatt på boendet.

Riksskatteverket vill förebygga en skattechock och uppmanar öppet folk om att se om sitt hus. Förslagsvis genom att be arbetsgivaren dra mer skatt redan från årsskiftet.

Dela uppsmällen

- Det är bättre att dela upp smällen i flera snytingar, så att man inte står där med skägget i brevlådan när kvarskatten kommer år 2002, säger Sten Eriksson, presschef på Riksskatteverket.

Aldrig merän sex procent

Regeringen arbetar nu med att få fram en begränsningsregel för att ingen ska behöva betala mer än sex procent av hushållets sammanlagda inkomst i fastighetsskatt.

Så mildrar du skattechocken

Leif-Åke Josefsson och Jessica Ritzén

Följ ämnen i artikeln