Fridolin och Romson väljer om alliansen ska vinna

Publicerad 2011-07-04

VISBY. Språkrören Gustav Fridolin och Åsa Romson är Sveriges just nu mäktigaste politikerpar.

Väljer de blått vinner alliansen.

Väljer de rött vinner oppositionen. I alla fall ibland.

Det vore synd att kalla Fridolin och Romsons debut i Almedalen för anspråkslös. Tvärtom.

– De gröna är agendasättarna i svensk politik, slog Romson fast från scenen.

Det är delvis sant. Och delvis inte.

Det parlamentariska läget gör oppositionen större än regeringspartierna. Men för att de fyra oppositionspartierna ska brotta ner de fyra regeringspartierna krävs att de är överens. Från Sverigedemokraterna längst ut till höger till Vänsterpartiet längst ut till vänster.

Det har inträffat ett antal gånger sedan valet förra året. Det har undergrävt förtroendet för regeringen. Vem är det som bestämmer, egentligen? Regeringen med Reinfeldt i spetsen – eller oppositionen under Juholts dirigentpinne?

Men om Miljöpartiet, med de nya språkrören Fridolin och Romson i ledningen, i stället väljer att stödja regeringen vinner den. Solklart.

Spelplanen inför hösten ser därför ut ungefär så här:

Regeringen vill inte framstå som nederlagstippad. Därför har den behov av en

partner i riksdagen, bland annat för att baxa igenom väsentliga delar av statsbudgeten.

Den partnern är inte Sverigedemokraterna som Reinfeldt lovat att inte ta i med tång. Den partnern är inte Vänsterpartiet, beröringspunkterna är alltför få.

Den partnern skulle kunna vara Socialdemokraterna men de har fullt upp med att hitta en ny, vinnande stil. Att rädda regeringen står inte högt upp på dagordningen.

Då återstår alltså Miljöpartiet. Och det är just det förhållandet som gör Romson och Fridolin till Sveriges mäktigaste politikerpar just nu. De kan bli regeringens partners.

I går avslöjade språkrören att de vill göra det lättare för dem som inte har någon gymnasieutbildning, eller saknar en komplett utbildning, att reparera bristerna.

Målet är att 2025 ska alla ha gymnasiekompetens innan de slutar vara tonåringar. För att nå dit vill MP bland annat ha 5 000 nya platser på folkhögskolor och komvux och ett års utbildning med ekonomiskt stöd som motsvarar studielånet.

Det är ett smart förslag ur flera synvinklar. För det första för att det är bra för dem som har dålig grundutbildning.

För det andra för att det i en vidare bemärkelse är bra för samhället. Och för det tredje för att det inte ligger mer än en armlängd bort från regeringens egna förslag på området.

Bättre utbildning för unga utan gymnasiekompetens skulle kunna vara testfrågan, den som avgör om Miljöpartiet och regeringen kan fortsätta även på andra områden.

Hittills har MP motsatt sig regeringens femte jobbskatteavdrag. Men tidigare har de varit för sänkt skatt på arbete om man samtidigt höjt skatter på miljöbelastande verksamhet.

Romson och Fridolin, par i makt. Om de och regeringen vill.

Följ ämnen i artikeln