Fyrbent patient fick protes i Afghanistan

TT TT

Publicerad 2018-10-05

Vanligtvis är det krigsskadade människor som får hjälp vid det ortopediska centrumet i Taloqan. Men en dag kom ett skadat rådjur in, som nu kan gå igen med hjälp av en protes.

– Det är en unik händelse, en solskenshistoria, säger Svenska Afghanistankommitténs Andreas Stefansson.

En privatperson som förbarmat sig över ett skadat rådjur tog det till Svenska Afghanistankommitténs ortopediska centrum i norra Afghanistan. Rådjuret saknade en del av ett ben och skadorna tyder på att det blivit skadeskjutet eller har trampat på en mina.

– Personen tänkte att Afghanistankommittén som har rehabiliterat människor under alla dessa år kanske också kan hjälpa det här rådjuret. Vår personal såg det som en intressant utmaning att se om det går att göra en protes till ett rådjur och hjälpa det upp på sina fyra ben, säger Andreas Stefansson, Svenska Afghanistankommitténs generalsekreterare

Många minor

Människorna i Afghanistan har levt med krig i snart 40 år och det är ett av de värst drabbade länderna i världen vad gäller minor. Många civila som drabbats av krigsskador söker sig till mottagningen och omkring 15 000 människor får årligen hjälp med proteser, hjälpmedel och rehabilitering.

TT: Hur gick resonemanget kring att ta er tid att hjälpa ett rådjur, med tanke på att det är så många människor som behöver hjälp i landet?

– Det här var ett initiativ som våra medarbetare som jobbat länge med den här verksamheten tog. De använde lite extra tid på kvällar och helger för att försöka hjälpa rådjuret.

Tas om hand

Rådjuret bor nu ute på landsbygden och tas om hand av personen som tog det till mottagningen.

– Det vi vet är att den här protesen faktiskt används och fungerar, rådjuret kan faktiskt ta sig fram nu med hjälp av den, säger Andreas Stefansson.

Följ ämnen i artikeln