Vilken kris, undrar Obama överraskande

”Obama inte råd att göra sig osams med USA:s israeliska lobby”

”Även vänner är oense” USAs vice president Joseph Biden tillsammans med Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och Barack Obama.

Washington kokar av ilska över hur Joe Biden och USA förödmjukats av Israel.

Relationerna beskrivs som de sämsta på årtionden.

– Vadå kris, säger Barack Obama.

Man kan undra om den amerikanske presidenten haft semester på en öde ö den senaste veckan.

Obama gör nu sitt bästa för att lugna de upprörda känslorna efter förra veckan då Israel offentliggjorde planer på 1 600 nya bosättningar på ockuperad mark i östra Jerusalem precis samtidigt som vicepresident Joe Biden kom dit för att försöka få igång nya fredssamtal. De havererade innan de ens startat.

Lågvattenmärke

På en fråga i TV-kanalen Fox om det är kris mellan USA och Israel svarade Obama överraskande:

– Nej. Vi och Israel har en särskild vänskap som aldrig kommer att försvinna. Men det är naturligt att vänner ibland har olika åsikter.

Det var första gången han själv kommenterade Bidens besök. Tonen skilde sig kraftigt från Bidens och utrikesminister Hillary Clintons starka fördömanden av Israels bosättningsplaner.

Att förneka att relationerna mellan USA och Israel befinner sig på ett lågvattenmärke är ungefär som att påstå att solen inte går upp i dag.

Väger orden på guldvåg

Obamas uttalande är ännu ett bevis på att han gått från att vara den rake, ärlige presidentkandidaten till presidenten som måste väga varje ord på guldvåg.

Obama har flera skäl att inte låtsas om det uppenbara.

Om ett och ett halvt år är det presidentval igen. Då gäller det att inte ha dragit på sig den israeliska lobbyns vrede. Israellobbyn i USA är oerhört stark och välfinansierad. En mäktig fiende i en återvalskampanj.

Obama har också realpolitik framför ögonen. När han tillträdde var löftet att skapa fred mellan israeler och palestinier ett av Obamas viktigaste mål. En fred han betraktar som central för att kunna lösa en rad andra konflikter i världen.

Synade Obamas krav

Obama gick ut stenhårt och krävde ett totalt stopp för alla judiska bosättningar på ockuperad mark. Men han följde aldrig upp kravet med hot om sanktioner om Israel vägrade lyda.

Premiärminister Benjamin Netanyahu synade Obamas krav som en bluff. Israel vägrade lyda utan att det fick några följder. Förra veckan sabbade Israel än en gång ett fredsinitiativ från Obama med sin tajming av offentliggörandet om bosättningarna.

Obama är förmodligen skitförbannad men döljer det av taktiska skäl. Istället för att gräla offentligt kommer han att öka den diplomatiska pressen på Israel. Risken Obama tar är att han i Arabvärlden framstår som vek gentemot Israel.

Biståndet starkt vapen

Problemet är att eftersom Netanyahu i grund och botten inte är särskilt intresserad av att få igång fredssamtal så kommer han förmodligen att fortsätta obstruera så mycket det går.

Obama har egentligen bara ett riktigt bra vapen att ta till, de dryga 20 miljarder kronor som Israel årligen får i amerikanskt bistånd.

Ingen president sedan George Bush den äldre har vågat ta fram det.

Dagens kris beskrivs som den allvarligaste sedan 1975 och ett jättegräl mellan USA:s utrikesminister Henry Kissinger och Israels dåvarande premiärminister Yitzak Rabin. Kissinger krävde att Israel skulle dra sig tillbaka från delar av den ockuperade Sinaihalvön. Rabin vägrade.

Under sex månader vägrade President Gerald Ford att underteckna ett nytt avtal om vapenleveranser till Israel. Till slut böjde sig Tel Aviv.

Vilket var startpunkten till det som fyra år senare blev fredsavtalet mellan Egypten och Israel.

Något Obama borde låta sig inspireras av?