Sunaks kamp – mot klockan och för väljarnas förtroende

Publicerad 2024-05-23

Rishi Sunak.

Det handlar om 1 000 timmar.

Det är tiden brittiske premiärminister Rishi Sunak har på sig innan valet.

Då ska han ha vunnit väljarnas förtroende för att kunna leda en ny konservativ regering.

De tusen timmarna, eller sex veckorna, blir bråda för Sunak.

Efter att han utlyst val i Storbritannien till den 4 juli handlar det om att övertyga britterna om det är han som kan ge folket en bättre framtid.

”Kämpa för varje röst”

Han betonar att inflationen nu är under kontroll och att ekonomin ständigt förbättras.

– Under de kommande veckorna kommer jag att kämpa för varje röst, jag ska förtjäna ert förtroende och bevisa för er att endast en konservativ regering ledd av mig inte kommer att riskera vår ekonomiska stabilitet, säger han.

Keir Starmer har vittring på segern.

”Ingenting fungerar”

Hans huvudmotståndare är Labours Keir Starmer – som säger att nu är tiden inne för förändring. Han vill ”stoppa kaos, vända blad och börja återuppbygga”.

– Storbritannien är ett stort och stolt land, men efter 14 år lett av Tories tenderar ingenting att fungera längre, säger han i en video på X.

Ligger efter

De konservativa har suttit vid makten sedan 2010 – men i opinionsundersökningar ligger partiet ligger långt efter oppositionspartiet Labour, skriver TT.

Den senaste opinionsundersökningen, utförd av mätinstitutet Yougov, visar ett stöd på 20 procent för Tories, medan Labour samlar 47 procent. Ett genomsnitt av stora mätningar ger Labour en ledning på 23 procentenheter, visar en sammanställning av The Economist.

Valet skulle egentligen ha hållits senast i januari 2025.