Ny rapport: Ryssland bombade medvetet sjukhus i Aleppo

Publicerad 2017-02-13

Ryssland har hävdat att man inte bombade Aleppos största sjukhus i oktober förra året.

Men en ny rapport från tankesmedjan Atlantic council har jämfört satellitbilder och kommit fram till motsatsen.

– Vi kan presentera en mängd bevis som bekräftar att ryska försvaret har riktat in sig på framförallt sjukhus, säger rapportförfattaren Eliott Higgins till New York Times.

Karta som visar antalet byggnader som förstörts i Aleppo.

Den amerikanska tankesmedjan Atlantic council har gett ut rapporten ”Breaking Aleppo”, som handlar om stadens utveckling från protesterna i februari 2011 fram till dess att Assads trupper i december 2016 intog östra Aleppo, som då varit kontrollerat av opposition och väpnade rebellgrupper sedan 2012.

Bland annat har rapportförfattarna, under ledning av Eliott Higgins, som ligger bakom den granskande sajten Bellingcat, konstaterat att attackerna mot sjukhus i och runt staden ökade mellan juni och december 2016. I september förra året började Ryssland att strida tillsammans med Syrien och bombningarna intensifierades över flera delar av landet.

172 attacker på ett halvår

Rapporten uppger att 172 attacker skedde mot sjukhus och medicinska platser och personal runt om i Syrien under förra halvåret, och att 73 av dessa attacker, alltså 42 procent, ägde rum i Aleppo:

”Attackerna skedde så ofta, och viktiga sjukhus träffades så många gånger, att incidenterna tycks utgöra ett systematiskt försök att förstöra stadens sjukvård”, står det i rapporten.

I början av oktober förra året bombades det som brukade kallas Aleppos största sjukhus, al-Sakhoursjukhuset, eller M10, sönder och samman samtidigt som 60 personer vårdades där, och flera personer miste livet.

– Jag har sett mycket död i dag. Vi är helt utmattade, sa sjuksköterskan Mohammad Abu Rajab, vid det Syrisk-amerikanska medicinska sällskapet, till nyhetsbyrån AFP då.

Visade upp satellitbilder

Den ryske generallöjtnanten Sergei F Rudskoi, sa då att Ryssland inte varit involverat i bombräden. Han visade till och med upp satellitbilder som tagits mellan 24 september och 11 oktober för att driva sin tes. De satellitbilderna, som publicerades i ryska medier, har Atlantic Council:s utredningsgrupp jämfört med satellitbilder av samma område från det amerikanska satellitbildsföretaget DigitalGlobe. Det som skiljer sig är att det sönderbombade sjukhuset syns på de amerikanska satellitbilderna, till skillnad från de ryska. Även bilder från kameror inne på sjukhuset och foton som tagits ute på gatan skiljer sig från de ryska satellitbilderna.

– Under striden om Aleppo har aktörer hävdat att mänskliga rättigheter är i fara, och andra har förnekat detsamma. Det vi kan visa nu är en mängd bevis på att civila strukturer, särskilt sjukhus, har varit målet, säger Eliot Higgins till New York Times.

Använt klusterbomber

Han lägger till att tankesmedjan också har kunnat bekräfta uppgifter om att den syriska regimen använt sig av förbjudna klusterbomber och oljefatsbomber i civila områden. Även människorättsorganisationen Human Rights Watch har rapporterat att syriska och ryska trupper använder klusterbomber mot civilbefolkningen.

Förordet till rapporten har bland annat USA:s förra utrikesminister Madeleine Albright och Sveriges förre utrikesminister Carl Bildt (M), som båda sitter i styrelsen för tankesmedjan, skrivit.

Riktar hård kritik

Där pekas Ryssland, som är en av Syriens viktigaste allierade, ut som USA:s fiende. President Bashar al-Assads intåg i Aleppo, som räknas till regimens viktigaste strategiska vinst sedan kriget inleddes, beskrivs både som stadens - och diplomatins - fall:

”Aleppos sönderfall var katastrofalt för syrier, men det var inte den enda humanitära tragedin. Händelserna kring Aleppo skadade också allvarligt USA:s och dess allierades intresse. Händelserna i Aleppo som är dokumenterade i den här rapporten påminner oss om att diplomati utan påtryckning är farligt, att nya informationskrig ledda av USA:s motståndare kräver en ny motstrategi, och att de som vann i Aleppo inte är våra allierade mot terrorism”, skriver Bildt, Albright och ytterligare två styrelsemedlemmar.