Flugsvamp 2.0-grundaren döms till fängelse – försvann innan häktning

Alexander Gustafsson skapade ”Blocket för droger”

Uppdaterad 2022-08-29 | Publicerad 2022-06-17

Han skapade darknet-sajten Flugsvamp 2.0 där han sålde mängder med droger.

Efter att ha friats i tingsrätten döms nu mannen i hovrätten till fängelse i 11 år och 8 månader.

Men strax innan domen skulle falla försvann han spårlöst.

Nu är den 30-årige Alexander Gustafsson efterlyst internationellt.

Han är den första personen i Sverige som åtalas och döms för att administrera en narkotikahandelsplats.

Alexander Gustafsson, tidigare Tomaszek i efternamn, pekades ut redan 2018 och åtalades i tingsrätten. Åklagaren yrkade på 14 år men den 30-årige mannen friades från anklagelserna.

– Det är helt omöjligt att det skulle vara en enda person som är ansvarig för det här. Man kan jämföra med Tradera där det kanske jobbar 50 personer, har mannens försvarare Thomas Bodström tidigare sagt till TT.

Men domen överklagades till hovrätten och nästan två år efter att han friats i tingsrätten så döms nu alltså Alexander Gustafsson till närmare 12 års fängelse i den högre instansen.

Alexander Gustafsson.

Missnöjd med domen

En dom Alexander Gustafssons försvarare Thomas Bodström inte var nöjd med.

– Mer orättvis dom har aldrig ägt rum i Sverige, säger han.

Thomas Bodström.

Han menar att försvaret inte fick tillgång till yrkanden och vittnen och nu bevisbörda innan rättegången, vilket gjorde att de inte hade möjlighet att ställa motfrågor mot till exempel vittnen.

Kammaråklagare Tove Kullberg är däremot nöjd med domen i vad hon menar var ett svårt ärende.

– Man får ha respekt för att bevisningen i detta mål har varit utmanande för domstolarna. Tyngdpunkten har varit avancerade penningtvättsupplägg med kryptovaluta och analys av källkod, filer och databaser. Det finns ingen tidigare praxis med denna typ av bevisning för domstolarna att luta sig mot utan detta är nytt och mycket svårt, säger kammaråklagare Tove Kullberg i ett pressmeddelande.

Försvann innan häktning

I Hovrätten var den då misstänkte mannen på plats. Men när domen skulle falla var han helt plötsligt försvunnen. Detta precis innan Hovrätten skulle besluta om att häkta Alexander Gustafsson.

Han är nu internationellt efterlyst.

Tack vare sina drogaffärer över nätet har mannen skapat sig en förmögenhet. Han fick betalt i bitcoin och tog ut en vinst på 11 miljoner kronor. De knappa 1 500 bitcoin han tjänade ihop hade dock idag haft ett värde på flera hundra miljoner kronor. Detta uppger SVT.

Följ ämnen i artikeln