Ny grupp ska få stridspiloterna att stanna

TT

Publicerad 2022-07-20

En gemensam grupp ska försöka stoppa flykten av stridspiloter från Försvarsmakten. Arkivbild.

Många av flygvapnets stridspiloter är på väg att att ta tjänstledigt för att byta till civila yrken. Nu bildar Försvarsmakten och fackliga organisationer en gemensam grupp för att genom förhandlingar få piloterna att stanna.

Enligt Dagens Nyheter är ett 40-tal av Flygvapnets drygt 100 stridspiloter på väg bort, mitt i ett allvarligt säkerhetsläge i och med Rysslands anfallskrig mot Ukraina.

Nu har Försvarsmakten samt fackliga Saco-S FM och Officersförbundet enats om att inrätta en utvecklingsgrupp för att kunna behålla piloterna.

En sak piloterna retat upp sig på är pensionsåldern, som höjdes avsevärt 2016.

Enligt ett pressmeddelande ska den nybildade gruppen ”arbeta med områden som säkerställer Försvarsmaktens personalförsörjning av piloter på kort och lång sikt, initialt med prioritering att arbeta med frågan om övergångsregler för piloter”.

Områden som på längre sikt ska ingå är löne- och pensionsvillkor, karriärutveckling samt utbildning, enligt pressmeddelandet.

Gruppen aktiveras nästa vecka.

Parterna är också överens om att Försvarsmakten omedelbart hemställer till Arbetsgivarverket samt att Saco-S FM lyfter till central nivå i Saco-S, om mandat för att kunna börja förhandla om övergångsregler gällande pensionsavtalet för piloter.

Följ ämnen i artikeln