Coronakommissionens slutsatser i korthet

Malin Johanson/TT

Publicerad 2022-02-25

Johan Carlson, tidigare generaldirektör för Folkhälsomyndigheten och före detta statsminister Stefan Löfven (S) i samband med en pressträff i mars 2020 i inledningsfasen av pandemin.

Smittskyddsåtgärderna kom för sent – och var för få. Det konstaterar Coronakommissionen i sin slutrapport om Sveriges hantering av pandemin.

Här är några av slutsatserna:

Åtgärder kom för sent

För få åtgärder och för sent. Sverige borde inledningsvis, redan i februari/mars 2020, vidtagit mer kraftfulla och ingripande smittskyddsåtgärder, anser kommissionen i sitt slutbetänkande.

Bland annat anser man att ett tillfälligt inreseförbud borde ha införts tidigare och att fler verksamheter borde ha stängts under det inledande delen i pandemin.

Även de personer som återvände hem efter att ha varit ute och rest på sportlovet borde ha fått striktare förhållningsregler väl tillbaka i Sverige.

Kommissionen anser däremot att det var bra att hålla förskolor och skolor öppna.

Regeringen borde tagit ledningen

Kommissionen anser att den svenska regeringen varit alldeles för ”ensidigt beroende” av Folkhälsomyndighetens bedömningar under pandemins gång. Man anser även att regeringen borde ”tagit ledningen” i krisen, bland annat när det gäller vad som kommunicerades till allmänheten.

Kommissionen anser även att regeringen var för okritisk mot Folkhälsomyndigheten ända fram till senhösten 2020 och gjorde för lite för att myndigheten skulle lägga om kursen.

Kritik mot FHM

Rapporten konstaterar att FHM i början intog en hållning präglad av krav på evidens – inte försiktighet – och hade en defensiv syn på möjligheterna att bromsa smittspridningen. Det gjorde att myndigheten vidtog få, sena och föga kraftfulla åtgärder som inte lyckades kraftigt begränsa smittspridningen.

”Ansvaret för detta bär dess dåvarande generaldirektör”, skriver kommissionen.

Vidare anser kommissionen bland annat att flera av de råd och rekommendationer till allmänheten som kommunicerades ut av Folkhälsomyndigheten var otydliga.

Frivillighet i grunden bra

Coronakommissionen anser att Sveriges väg med råd och rekommendationer som människor frivilligt förväntades följa i grunden var riktig. Staten ska inte begränsa medborgarnas personliga frihet mer än nödvändigt, menar kommissionen.

Däremot borde råden ”ha kommunicerats som tydliga förhållningsregler”.

Kommissionen anser inte att längre och återkommande nedstängningar är en rimlig strategi.

Snabba ekonomiska åtgärder

Det tidiga vägvalet i den ekonomiska krishanteringen, med snabba och kraftfulla satsningar inom penningpolitiken och finanspolitiken – där snabbhet fick företräde framför träffsäkerhet var en riktig strategi, anser kommissionen.

”Åtgärderna under 2020 bidrog till att dämpa fallet i ekonomin och att skynda på återhämtningen under 2021”, skriver kommissionen i sitt slutbetänkande.

Vissa mer drabbade

Enligt kommissionen har vissa grupper i samhället fått bära en större sjukdomsbörda än andra under pandemin.

”De vidtagna åtgärderna har således många gånger passat bättre för en välutbildad medelklass med goda möjligheter att skydda sig mot smitta, navigera i vårdsystemet och arbeta hemma”, står det i kommissionens slutbetänkande.