Fem punkter från terrorrättegången i Visby

Uppdaterad 2022-11-15 | Publicerad 2022-11-09

VISBY. Annie Lööfs starka vittnesmål.

Theodor Engströms utbrott som tvingade rättegången till ett plötsligt avbrott.

Så var de två första, händelserika rättegångsdagarna i Visby.

1. Åklagarens isande övervakningsfilm

På tisdagen visade åklagaren en 25 minuter lång film över Theodor Engströms mordförberedelser.

Det börjar då Theodor Engström hämtar ut ett paket på sin lokala spelbutik, den 21 juni.

Biträdet lämnar ut paketet som att det innehåller något helt alldagligt. Men den höga vita kartongen innehåller två svärd och två tveeggade knivar.

Eftermiddagen den 6 juli befinner sig Theodor Engström i Almedalen, beväpnad med flera av dessa vapen.

Han söker efter Ing-Marie Wieselgren, som utkristalliserat sig till hans primära måltavla.

Kameran snappar upp när de båda möts på en trottoar. Theodor Engström hajar till, vänder om och följer efter Ing-Marie Wieselgren. 15 minuter senare har han huggit henne till döds.

2. Annie Lööf öppnade upp

Annie Lööf berättade att hat, hot och dess följder är något man sällan pratar om i hennes position. Eftersom det riskerar att inspirera till mer.

– Därför känns det i dag lite märkligt. För det är första gången man berättar på djupet vad man känner och vad man utsatts för, sa Annie Lööf.

Theodor Engström hade rekognoscerat i Domkyrkan, där Annie Lööf skulle delta i ett Nikodemussamtal klockan 22, kvällen den 6 juli.

Ovetandes om Engströms tidigare planer, men medveten om att Ing-Marie Wieselgren huggits till döds, deltog Annie Lööf i samtalet. Hon sa att det i dag är skrämmande att tänka på att hon hade kunnat befinna sig på 20 centimeter från Theodor Engström, om hans planer hade tagit en annan väg.

– Nu är det faktiskt så att han blev gripen. Hade han inte blivit det, och begett sig till Domkyrkan den kvällen... så har jag lite svårt att tänka på konsekvenserna, faktiskt, sa Annie Lööf med brusten röst.

Annie Lööf berättade känslosamt om frågor som hennes barn ställt.

”Vad är det du ska göra på Gotland?”

”Varför ville någon mörda dig?”

Hon blev också påtagligt berörd när hon pratade om Ing-Marie Wieselgren.

– En person som Ing-Marie Wieselgren har ju inte tanken när hon åker till Almedalen att hon inte ska komma tillbaka. Det tog mig väldigt hårt att en anställd tjänsteman drabbas av ett så brutalt brott. Och det kommer väldigt nära.

3. Spökpojken och sagopojken

Sedan var det Theodor Engströms tur att höras i rätten.

Inledningsvis gick det bra. 33-åringen talade med en hög och klar stämma.

– Till att börja måste jag påtala förutsättningarna för vad jag ska sitta här och säga. Jag är i mitt mående i ett väldigt dåligt skick. Innan dådet i Visby har jag tillbringat mitt liv i en spökbur, i tio år i föräldrahemmet, med nästan ingen kontakt med någon utanför föräldrahemmet.

Theodor Engström sa att han aldrig kom in i vuxenlivet.

Istället blev han en ”spökpojke”. Fram till årets Almedalsvecka då han, uppfylld av dådet han var på väg att utföra, blev en ”sagopojke” som vägleddes av högre makter.

– Det var en sagopojkes sista äventyr i Visby, sa Theodor Engström.

Han har sagt i förhör att det fanns hundratals ”legitima måltavlor” i Almedalen. Men den 6 juli hade han riktat in sig på tre personer:

Annie Lööf, som en representant för politiken. SVT:s vd Hanna Stjärne som en representant för media, och Ing-Marie Wieselgren som en representant för svensk psykiatri. Det föll sig så att det blev den sistnämnda som attacken riktades mot.

– Jag såg Almedalen som den bästa tänkbara platsen att slå tillbaka mot svenska folket så mycket som möjligt.

4. Engströms utbrott

Theodor Engström var redan från start irriterad på att han behövde svara på ”detaljfrågor”, som han redan svarat på många gånger förr.

Svaret till hans agerande finns i de elva förhören han redan gjort, menade Engström.

Kammaråklagare Henrik Olin försökte få svar på för honom viktiga och konkreta frågor.

Theodor Engström kände sig avbruten, och blev allt mer ilsken.

– Du bara frågar om teknikaliteter som inte spelar någon roll, och det här spelar roll för mig, sa Theodor Engström.

Bråket kretsade framförallt kring bevisningen som åklagaren la fram redan på tisdagen – dokument och bilder på Annie Lööf som Theodor Engström skapat och sparat för uppemot tio år sedan.

– Det handlar om att jag bara vill delge min verklighet här. Men det får jag inte göra, för att jag skrev det här för tio år sedan.

Till sist skrek Theodor Engström i mun på åklagaren, och lagmannen kände sig tvingad att kalla till en tio minuter lång paus.

– Fullständigt otroligt! Fullständigt riggat! ropade Theodor Engström när han handfängslades och leddes ut.

Efteråt sa advokaten att ”det låste sig” för Theodor Engström.

– Med en person som är gravt psykiskt sjuk får man räkna med reaktioner som inte alltid är adekvata. Men det är ju inte trevligt när det blir på det här viset, säger Staffan Fredriksson.

5. Ing-Marie Wieselgren

I kläm mellan gärningsmannens utspel och dådets politiska betydelse riskerar mordet att hamna i skymundan.

Annie Lööf beskrev den 64-åriga psykiatrisamordnaren Ing-Marie Wieselgren som en fantastisk person, som hon önskar att hon hunnit lärt känna bättre.

Lööf uttryckte även stor respekt för Wieselgrens yrkesmässiga gärning, och uppskattade hennes ”Tankar för dagen”, då Wieselgren deltog i P1:s morgonprogram.

Theodor Engströms resonemang var obehagliga då han sa sig tro på reinkarnation och att Wieselgren därför ”inte är försvunnen i all evighet”. Han motiverade också sitt dåd med att han såg sig som en ukrainsk soldat, som slår tillbaka mot en rysk soldat.

Till sist frågade åklagaren om Theodor Engström ångrar vad han gjorde mot Ing-Marie Wieselgren.

Svaret var nej.