”Vi minskar risken att terrorister slinker in”

Magnus Ranstorp om den skärpta gränskontrollen

Uppdaterad 2023-08-02 | Publicerad 2023-08-01

Terrorforskaren Magnus Ranstorp tycker det är bra att Sveriges gränskontroll intensifieras.

– Vi kan aldrig vara säkra på att det inte slinker in personer som vill skada Sverige på olika sätt. Men genom att öka skyddet kan vi minska risken, säger Ranstorp.

Statsminister Ulf Kristersson (M) och justitieminister Gunnar Strömmer (M) säger att Sveriges gränskontroll ska intensifieras på grund av det försämrade säkerhetsläget efter koranbränningarna.

– Personer med mycket svag koppling till Sverige ska inte kunna komma till Sverige för att begå brott eller för att agera i strid med svenska säkerhetsintressen, sa Kristersson vid en pressträff tidigare i dag.

Enligt Säpo har säkerhetsläget försämrats i Sverige och man hanterar löpande attentatshot. Sverige bedöms ha gått från ett ”legitimt” mål för terrorattentat, till att bli ett ”prioriterat” mål.

Det är därför ”extremt viktigt” att stoppa farliga personer från att komma in i Sverige, säger statsministern.

Statsminister Ulf Kristersson.

På torsdag väntas regeringen fatta beslut om stärkta kontroller av den inre gränsen. De som kallas inre gräns är gränsen mellan Sverige och andra länder som tillhör Schengenområdet.

Två osäkra faktorer

– Underrättelsemyndigheterna jobbar i det tysta och har redan kartlagt de personer som kan vara attentatsdrivande i våra städer. De osäkra faktorerna är två: personer i periferin som agerar ensamma, och personer som reser in från andra länder. Jag tycker att intensifierad gränskontroll är en vettig åtgärd, proportionerlig och sansad, säger Magnus Ranstorp, terrorforskare vid Försvarshögskolan.

Hur ska polisen kunna veta att det är en terrorist som till exempel sitter i en bil på väg över Öresundsbron?

– Man gör en bedömning av helheten. Kampen mot terrorism är ett internationellt lagarbete. Interpol och Europol har listor på människor som befinner sig i våldsbejakande miljöer. Sedan tittar man också på varifrån personen kommer, på skälen att komma till Sverige och på anknytningen till Sverige. Och man kan naturligtvis kroppsvisitera dem och kolla vad de har med sig i bilen.

– Det kommer naturligtvis inte att vara heltäckande. Man måste ha en smula tur i det här arbetet också, säger Magnus Ranstorp.

Magnus Ranstorp, terrorforskare.

Hur oroliga ska vi vara för ett terrorattentat i Sverige?

– Vi ska leva som vanligt, men vara lite mer alerta. Och lita på att särkehetsmyndigheterna gör sitt jobb bakom kulisserna, säger Magnus Ranstorp.

Polisen väntar på direktiv

Gränspolisen i region Syd, som hanterar ett stort inflöde av människor via Öresundsbron och hamnarna, hade på tisdagen inte fått någon information om vad den stärkta gränskontrollen kommer att innebära i praktiken.

– Vi väntar på direktiv från nationell nivå, vi vet inte om det handlar om en utökning eller en omdisponering. Men vi är vana och har en god förmåga att ställa om vårt arbete på kort tid när omvärlden förändras, säger presstalespersonen Calle Persson.

Tullpersonalen vid Öresundsbron söker igenom ett fordon.

Följ ämnen i artikeln