Experten om Joachim Kuylenstiernas penningtvättsupplägg: ”Är jävligt sofistikerat”

Publicerad 2023-11-20

Företagaren Joachim Kuylenstierna beskriver i ett inspelat samtal hur man genomför penningtvätt med minimal risk för upptäckt.

Aftonbladet har låtit Martin Nordh, expert på finansiell brottslighet, recensera den tänkta strukturen.

– Att ha det upplägget redan 2009 är jävligt sofistikerat, för då brydde sig inte bankerna inte särskilt mycket om penningtvätt, säger den tidigare polisen som skrivit en bok om penningtvättslagen.

När Joachim Kuylenstierna i samtalet som spelades in av polisen beskriver ett upplägg för hur man kan tvätta pengar utan upptäckt finns många tydliga likheter med grundandet av hans fastighetsbolag Fastator.

Martin Nordh är före detta polis och numera expert på finansiell brottslighet. Han har skrivit en handbok om penningtvättslagen och är vd för Acuminor som hjälper företag upptäcka hot- och riskkopplingar kring ekonomisk brottslighet.

”Sjukt bra upplägg”

Joachim Kuylenstierna

När han hör Joachim Kuylenstiernas samtal blir han rent av imponerad.

– Men det är ett sjukt bra upplägg, om man föreställer sig att pengarna är olagliga. Det är en näst intill icke existerande upptäcktsrisk, och en bank skulle aldrig rapportera det till finanspolisen. Det låter precis som han säger, vattentätt.

Att brottslingar skulle tvätta pengar, till exempel genom att köpa fastigheter, är ett känt tillvägagångssätt.

 –Själva upplägget att använda företag för penningtvätt, även när det gäller fastighetsförvärv, är ett känt tillvägagångssätt. En anledning till att man vill göra det via Sverige är att vi är ett trippel A-land, inte korrupt.

– Det ser mycket bättre ut än om det skulle vara ett turkiskt bolag, eller ett bolag baserat på Cypern.

Martin Nordh, expert på finansiell brottslighet.

Beror på pengarna

Däremot menar Martin Nordh att upplägget som Joachim Kuylenstierna beskriver i sig inte behöva innebära att man bedriver penningtvätt.

– Det beror på var pengarna kommer ifrån. Om du tänker att pengarna kommer från en legitim verksamhet är upplägget inget konstigt egentligen. Problemet är att det kommer från bordellverksamhet och att det rör sig om stora mängder kontanter.

Martin Nordh menar att det alltid finns skäl att hissa varningsflagg om ett företagsupplägg eller -struktur är uppbyggt på ett onödigt krångligt sätt.