Almaz satt vid 4-åringens sida: ”Hon pratade tills hon dog”

Vännen och mamman i Söderhamnsfamiljen berättar för Aftonbladet

Uppdaterad 2023-11-23 | Publicerad 2023-11-22

SÖDERHAMN. Det har gått över en månad sedan deras fyraåriga dotter, deras prinsessa, dog.

Fortfarande finns inget svar på varför hon och resten av Söderhamnsfamiljen plötsligt insjuknade.

– Det gör ont, hela livet gör ont, säger mamman.

Bilden av ambulansen som kom och vände igen, utan att ta med sig deras fyraåriga dotter, är svår för familjen att släppa. Då hade både flickan och hennes mamma haft svåra kräkningar i flera timmar, men ambulanspersonalens bedömning var att det handlade om en vanlig magsjuka. Knappt ett dygn senare var hon död.

Dödsorsaken är ännu okänd, men för familjen är det plågsamt att tänka på hur det hade kunnat gå om dottern fått åka med ambulansen direkt.

– Jag har förlorat min dotter på grund av ambulansen, att de inte tog med henne. När hon kom till sjukhuset senare på natten gjorde läkarna allt för henne, men då var tiden slut, säger mamman.

Hon ligger under en filt på soffan hemma hos familjevännen Almaz i Söderhamn. Teven är på i bakgrunden. Fram tills för en vecka sedan vårdades hon på sjukhus i Hudiksvall. Nu bor de här tills hon blivit starkare: hon, hennes man och deras tvåårige son.

”Hon sa min mage brinner”

Familjen bor hemma hos familjevännen Almaz.

De första symtomen kom strax efter att familjen vaknat på lördagsmorgonen i mitten av oktober. Både flickan och mamman började kräkas, och 1177 gav råd om vätskeersättning och Alvedon. Men allt kom bara upp igen, och i takt med att timmarna gick blev de bara sämre och sämre.

Sent på eftermiddagen började även pappan och tvååringen i familjen att kräkas. Samtidigt hade flickan börjat andas ytligt, berättar Almaz. Då ringde de 112.

När ambulansen kom konstaterade de att flickans blodsocker var ovanligt högt men gjorde i övrigt samma bedömning som 1177 – klassisk magsjuka.

– De sa ”ni kan ta Alvedon, det är många som är sjuka nu”. De sa att vi skulle höra av oss igen om det blev värre, men hon var redan sämre, säger mamman.

I stället var det vännen Almaz som några timmar senare virade in flickan i en filt och körde henne till sjukhuset i Hudiksvall. Där förstod läkarna snabbt hur illa det var. Samtidigt som tre ambulanser skickades hem till lägenheten i Söderhamn förbereddes en ambulanshelikopter som skulle föra fyraåringen till Karolinska sjukhuset i Solna.

Men helikoptern hann aldrig iväg. Tidigt på söndagsmorgonen dog flickan på Hudiksvalls sjukhus, med Almaz vid sin sida.

– Hon sa lämna inte mig och bad mig ge henne juice och vatten, vatten, vatten. Min mage brinner, sa hon. Hon pratade tills hon dog, säger Almaz.

Almaz satt vid flickans sida när hon dog: ”Hon sa lämna inte mig”

Intensivvårdades i två veckor

Samtidigt fördes pappan till Akademiska sjukhuset i Uppsala. Tvååringen och mamman kördes till Karolinska. I två veckors tid vårdades de för livshotande tillstånd på varsin avdelning på sjukhuset.

När mamman återfick medvetandet igen visste hon inte att hennes dotter – familjens smarta, duktiga, vackra prinsessa – var död.

– Jag sa till läkaren att hämta Almaz och så frågade jag henne ”var är mina barn?”. Hon svarade att de är okej och jag sa tack gud. Sen morgonen efter berättade läkaren. Jag kunde inte prata på två dagar, säger hon.

Nu, fyra veckor senare, klättrar tvååringen mellan sin mamma och pappa i soffan. Han snubblar till och landar på hennes fot, som fortfarande gör ont efter veckorna av intensivvård. Pojken klappar och blåser på foten innan han klättrar vidare.

Han är helt frisk i dag och nämner ibland sin systers namn.

– De älskar varandra. De gjorde allt tillsammans.

Utredningen fortsätter

Snart sex veckor efter familjens insjuknande finns det fortfarande inget svar på som låg bakom det, trots att flera myndigheter har involverats i arbetet. Utredningsarbetet fortsätter och analyserna av de prov som tagits pågår, säger åklagare Christer Sammens. I nuläget är brottsrubriceringen mord, eftersom omständigheterna runt flickans dödsfall gör att det inte går att utesluta. Men det kan ändras och det finns ingen misstänkt.

Tekniker och bombskyddet på plats vid familjens bostad, mitten av oktober.

Fallet förbryllar även Sammens.

– Normalt sett har man någon teori, även om man tänker att det inte kommer kunna gå att bevisa. Men mitt ärliga svar är att jag vet tamejfan inte. Det är första gången jag måste lämna det svaret. Det är osedvanligt märkligt.

Regionen hänvisar till sekretess

Att de fortfarande inte vet vad som gjorde dem så sjuka är svårt för familjen och deras närstående. Almaz säger att de tänker på det hela tiden.

– Vi tänker och tänker men vi hittar ingen anledning. Vi förstår inte.

På grund av att förundersökningen fortfarande pågår har de fortfarande inte fått komma in i sin lägenhet, eller fått begrava sin lilla dotter.

Sorgen efter fyraåringen är svår att sätta ord på.

– Det gör ont, hela livet gör ont. Det är väldigt smärtsamt, säger mamman.

Familjen vill göra en anmälan mot ambulanspersonalen som de menar har gjort fel när de inte tog med flickan första gången de kom till huset.

Aftonbladet har sökt Region Gävleborg, som avböjt att kommentera familjens kritik. Man skriver dock på mejl att en intern händelserapport gjorts som granskats av chefläkare, och att den inte lett till någon Lex Maria-anmälan. I övrigt hänvisar man till patientsekretess och att det fortfarande pågår en polisutredning.

Pappan fördes till Akademiska sjukhuset i Uppsala medan tvååriga pojken och mamman vårdades på Karolinska.

Följ ämnen i artikeln