USA:s uppmaning till amerikaner på plats: Lämna Ukraina nu

Belarus och Ryssland har börjat mobilisera gemensam styrka

Publicerad 2022-10-10

Ett flertal explosioner har inträffat i centrala Kiev och på andra platser i Ukraina.

Nu uppmanar den amerikanska ambassaden i landet alla medborgare att fly, enligt ett mejl.

Samtidigt kommer besked om att Belarus och Ryssland har börjat mobilisera en gemensam militär styrka.

Minst nio personer ska ha dött och 29 skadats på olika platser i landet i vad som misstänks vara ett ryskt gensvar på broexplosionen i lördags.

Samtidigt har flyglarm utfärdats över hela landet, och invånare i regionerna varnas nu för att fler luftburna attacker kan komma att ske och ombeds därmed att söka skydd, vilket bland annat Göteborgs-Posten rapporterat om.

Invånarna uppmanas även att ladda sina telefoner och powerbanks då det riskerar att bli strömavbrott i landet.

USA: Lämna Ukraina

Financial Times Ukraina-korrespondent, Christopher Miller, skriver på Twitter att även USA:s ambassad i Kiev under måndagsmorgonen skickat ut ett mejl till amerikanska medborgare på plats i huvudstaden.

Där uppmanas amerikanska medborgare att fly landet.

”USA:s ambassad uppmanar amerikanska medborgare att skydda sig på plats och lämna Ukraina nu med hjälp av privata tillgängliga marktransportalternativ när det är säkert att göra det” står det i mejlet enligt Miller.

Även den svenska ambassaden i Ukraina har skickat ut ett mejl till svenskar i Ukraina om att iaktta stor försiktighet, hålla sig inomhus eller uppsöka en säker plats, följa lokala myndigheters anvisningar och hålla sig uppdaterad om nyhetsrapporteringen och ambassadens reseinformation. Särskilt om man befinner sig i närheten av militär verksamhet.

”Svenskar i Ukraina uppmanas fortsatt att vidta åtgärder för att snarast lämna Ukraina men bara om det bedöms säkert att göra så. Beroende på var i Ukraina du befinner dig kan det i nuläget vara bättre att avvakta och se hur situationen utvecklas sig. Du gör din egen säkerhetsbedömning” skriver ambassaden i mejlet.

Under måndagsförmiddagen kom även uppgifter om att Belarus och Ryssland har börjat mobilisera en gemensam militär styrka, enligt den belarusiska sajten Belta.

Samtidigt varnar landets ledare Aleksandr Lukasjenko Ukraina för att genomföra en attack mot Belarus.

”Vet sannolikt mer än oss”

Att Ryssland väljer att attackera civila mål är ett naturligt agerande i landets fortsatta krigföring, enligt Ilmari Käihkö, docent i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan i Stockholm.

Att USA nu uppmanar sina invånare att lämna landet tror Ilmari Käihkö främst beror på försiktighet.

– De förväntar sig förmodligen ytterligare attacker i Ukraina efter dagens explosioner och anser därför att det är läge för medborgarna som är kvar där att lämna landet.

Så de agerar inte så här för att de vet något som även vi borde veta? Exempelvis om risken för kärnvapen?

– De vet sannolikt mer än vi vet. Det har de gjort hela tiden, både före och nu under kriget. Men att det skulle handla om att de exempelvis vet att det kan bli aktuellt att Ryssland kommer använda kärnvapen tror jag inte.

– Om de hade haft den informationen så både tror, och hoppas jag, att de hade delat med sig av detta. Både i förberedande syfte men också avskräckande då de visar Ryssland att de vet vad de håller på med, och kommer att agera därefter.

US Embassy Kyiv has sent out this email to Americans in Ukraine: "The U.S. Embassy urges US citizens to shelter in…
https://t.co/5SnsI6D5GF