Hesa Fredrik hördes inte under test

Publicerad 2023-12-04

Hesa Fredrik tappade rösten helt och hållet.

När VMA-signalen skulle testas hördes inget i stora delar av Stockholm.

– Det är ovanligt, säger MSB:s kommunikatör Marcus Årskog.

När VMA, viktigt meddelande till allmänheten, skulle testas klockan 15.00 på måndagen ljöd inga signaler. Något som P4 Stockholm var först med att uppmärksamma.

MSB och Storstockholms brandförsvar undersöker problemet. Enligt Marcus Årskog, kommunikatör på MSB, vet man ännu inte varför Hesa Fredrik inte lät.

– Det här är ett test som görs fyra gånger om året. Man gör det för att se att varningssignalen fungerar. Den här gången funkade det inte och då felsöker vi.

Enligt honom hördes Hesa Fredrik inte i de centrala delarna av Stockholm och inte heller i flera av länets norra delar, som Täby och Norrtälje.

– Det är ovanligt att det inte fungerar. Det har hänt några gånger och då gör man en noggrann undersökning och åtgärdar.

Även på flera platser i Östergötland var det tyst från Hesa Fredrik klockan 15, enligt Corren.

”Varnar på flera sätt”

Nästa gång VMA-signalen testas är i mars 2024.

Även om signalen givetvis ska fungera vill Marcus Årskog påminna om att det finns fler sätt att bli varna på om det är skarpt läge.

– Utomhusvarningen är en del i systemet men inte den enda varningen. Vi varnar via Sveriges Radio P4 som är beredskapskanal, i kommersiell radio, vi varnar via sms och kan även varna via uppringd telefoni.

Följ ämnen i artikeln