Zelenskyj vill se Schweiz som samtalsvärd

TT

Publicerad 2024-01-15

President Volodymyr Zelenskyj hoppas på att samtal om Ukrainas framtid ska kunna hållas i Schweiz.

Ukraina har beskjutit två viktiga ryska stridsflygplan enligt landets arméchef Valeri Zaluzjnyj.

Ett huvudtema på den internationella konferensen Världsekonomiskt forum i Davos i Schweiz är behovet av stöd till Ukraina, både långsiktigt och i det pågående ryska invasionskriget.

President Zelenskyj anlände sent på måndagen för förberedande möten. I huvudstaden Bern träffade presidenten sin schweiziske kollega Viola Amherd. De två har diskuterat ett fredsmöte, som skulle kunna hållas i Schweiz och, enligt Zelenskyj, ska ”slå fast att krigsslutet måste bli rättvist”.

Respekterar suveränitet

– Vi är öppna för att låta alla länder som respekterar vår suveränitet och territoriella integritet delta. Av det kan ni dra egna slutsatser över vilka vi kommer att bjuda in, säger Zelenskyj på en fråga om Ryssland ska delta.

När och var mötet kan hållas framgick inte av presidenternas presskonferens, enligt AFP.

Samtidigt bekräftade Ukrainas befälhavare att två ryska plan, ett bombplan av typ Il-22 och ett signalspaningsplan av modell Beriev A-50 skjutits ned.

Attackerna skedde över Azovska sjön i söndags kväll. På måndagskvällen bekräftade den ukrainska befälhavaren Zaluzjnyj att båda planen ”hade förstörts”, men att bombplanet Il-22 ändå hade lyckats ta sig tillbaka till sin flygbas.

”Planet fattade eld, det fanns skadade ombord” skrev den ukrainska militären i ett uttalande sent på måndagen.

Allvarlig förlust

Planet Il-22 är ett bombplan vars första typ började att tillverkas efter andra världskriget. Radarspaningsplanet A-50 är viktig för övervakning och signalspaning och började att tillverkas i Sovjetunionen sent 1970-tal.

Uppgifterna om beskjutningen av de två ryska planen har inte kunnat bekräftas av oberoende källor, men stämmer uppgifterna så anses de innebära ett stort bakslag för Ryssland.