Ny prognos: Här blir det extra kyligt i vint…brrrr

Publicerad 2016-10-15

Danska meteorologer: Kallaste på sex år
Svensk expert: Det blir snarare varmare

Det blir den kallaste vintern på sex år - och det ser ut som att det blir en vit jul.

Det lovar Danmarks ­meteorologiske Institut i år.

– Men det är ingen vargavinter det handlar om, ­ säger meteorologen Martin ­Hedberg på Vädercentralen.

Martin hedberg.

Det var sommarvärme långt in i september, genomsnittet för hela landet låg på två till tre grader högre än normalt. I västra Svealand och västra Norrland var det fyra till fem grader varmare än normalt, enligt SMHI.

– Hittills i oktober har Smålandskusten och Skånes ostkust någon grad varmare. Varmast har det varit i Norrbotten med en till två grader över det normala, säger meteorolog ­Lovisa Andersson vid SMHI.

I förrgår var det upp emot tio grader varmt i Norrland och ­i slutet av nästa vecka kan ett högtryck växa in över Sverige igen.

– Blir det klart väder nattetid får man vara beredd på att temperaturen kommer att falla, säger hon.

”Runt noll grader”

Men blir det någon vinter att tala om i år? En vit jul?

– Det vore trevligt. Men det kommer inte att bli en kall vinter som det var på 1980- och 1990-talet. En kall vinter nu för tiden är runt noll grader, säger meteorolog Martin Hedberg på Vädercentralen.

Den danska prognosen ställer han sig lite frågande till.

– Det är ingen vargavinter det handlar om. Man talar om minusgrader - det brukar det inte vara i Danmark, säger ­ Martin Hedberg.

Kalla vindar

För en kall vinter krävs kalla vindar från norr och fukt från ­Östersjön. Då får vi kyla och snö.

– Det mest sannolika är att det blir varmare genomsnittligt i vinter. Normalt sett hjälper Sibirien och Arktis till med kalla vindar, men även där är det varmare nu, säger Martin Hedberg.

– Men man få inte ge upp hoppet, frågan är nog öppen än. Man får hoppas på vinter och snö. I Skandinavien hjälper ju snö till att göra det lite ljusare, säger han.

Så här har vintrarna varit de senaste fem åren

Ett uppfriskande dopp 4:e advent.

2015/2016

December var varm och snöfattig, förutom i Norrland där snön föll 14 december. Snögränsen gick vid Dalafjällen. I januari i år var det barmark längs kusterna upp till strax söder om Skellefteå samt i sydligaste Götaland, nordöstra Svealand och sydöstra Norrland. 2 januari kom vintern och 9 januari täckte snötäcket så gott som hela landet, men februari blev mild.

En glåmig dag i januari.

2014/2015

December 2014 började milt men slutade i sträng kyla. På julafton hade nästan hela Sverige minusgrader. Södra Sverige och Norrlandskusten upp till Norrbotten var i stort sett snöfritt. I söder lade sig ett decimeterdjupt snötäcke när vädret slog om vid jul. Värmen återkom efter nyårshelgen. I slutet av januari föll snön igen och i februari kom våren.

Vårkänslor redan i februari.

2013/2014

Norra Norrland hade klent med snö - söderut var det barmark. Julafton regnade bort i stort sett i hela landet. 10 januari slog vintern till. Ett par dagar senare drabbades Västerbottenskusten av en snökanon, snödjupet gick från noll till 85 centimeter på fyra dagar. Den 28 januari var hela Sverige under snötäcket. I februari slog det om igen och vårvindar drog in.

Snökaos på Öland den 11 december.

2012/2013

December gick från snö i början av månaden till regn. Julen blev grön för de flesta. Januari blev inte mycket bättre. I söder kom snö, smälte - och kom tillbaka, men i norr växte snötäcket. 21 februari kom våren till flera platser i norra Sverige - trots att det var vinter söderöver.

Stormen Dagmar ställde till det julhelgen 2011.

2011/2012

December var blåsig och varm, vilket gjorde att vi fick kraftig åska. Julafton var solig på flera håll, men bara de norr om Värmland och Dalarna kunde fira vit jul. Den 23 januari kom vintern och i slutet av januari var hela Sverige snötäckt. Kylan fortsatte in i februari, men den 15 januari gjorde våren entré längs väst­kusten.